Yabancıların yılın ilk çeyreğinde satın aldığı 9 bin 618 adet konut, yabancıya satışta tarihin en iyi birinci çeyrek rakamı olarak kayıtlara geçti.

YENİ yıla hızlı başlayan, şubat ve mart aylarında da bunu sürdüren yabancılara konut satışı, ilk üç ayda 9 bin 618 adede ulaştı. Geçen yılın ocak-mart döneminde 5 bin 298 adet konut yabancıya satılırken, bu da yüzde 81,5’lik artışa işaret etti. Bu yılın mart ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,3 artış göstererek bin 827’den 3 bin 129’a yükseldi. Böylece yabancılara konut satışında tarihin en iyi ilk çeyrek ve mart ayı rakamları görüldü. Verilere göre, İstanbul, yabancıların konut alırken tercih ettiği illerdeki ilk sıradaki yerini koruyor. Geçen yıl mart ayında İstanbul’dan 556 konut satın alan yabancılar, bu yılın mart ayında bin 520 konutun sahibi oldu. Yabacıların İstanbul’dan konut alımı, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 173,4 artış gösterdi. Antalya, satılan 626 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il oldu. Antalya’yı 173 konutla Ankara, 121 konutla Bursa, 110 konutla Yalova ve 104 konutla Sakarya izledi.

EN ÇOK IRAKLILAR ALDI

Yabancılara konut satışında en fazla artışın yaşandığı il İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 158,2 artışla Ankara ve yüzde 55,2 yükselişle Sakarya takip etti. Yabancılara en fazla konut satışının yapıldığı ilk 10 il incelendiğinde, Trabzon’da geçen yılın mart ayına göre yabancıya konut satışında yüzde 63,4’lük düşüş yaşanması dikkati çekti. Yılın ilk çeyreği incelendiğinde İstanbul’da 4 bin 321, Antalya’da bin 899, Ankara’da 561, Bursa’da 490, Yalova’da 410, Sakarya’da 319, Mersin’de 210, Samsun’da 196, Trabzon’da 155 ve İzmir’de 134 adet konutun yabancılara satıldığı görüldü. Türkiye’de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında, Iraklılar, liderliğini korudu. Geçen yılın mart ayında 348 konut satın alan Iraklılar, bu yılın mart ayında 548 konutun sahibi oldu.Iraklıları, 334 konutla İranlılar, 189 konutla Suudiler, 156 konutla Ruslar ve 150 konutla Afganlar takip etti. Mart ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla konut satışlarının en fazla arttığı ülke yüzde 500 ile İsrail olurken, bu ülkeyi yüzde 457 ile Filistin ve yüzde 446 ile Cezayir izledi. Bu yılın ocak-mart döneminde ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış rakamları incelendiğinde Iraklılara bin 781, İranlılara 946, Ruslara 587, Afganlara 507 ve Suudilere 440 adet konut satışı gerçekleştirildi.

TÜM GİRİŞİMCİ EMLAK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ

SEKTÖRE öyle bir kan geldi ki! TÜGEM Kurucu Başkanı sevgili dostum Hakan Akdoğan, 4 yıl önce çıktığı yolda son iki yıldır sektörde 25/30 yıldır sivil toplum kuruluşlarının kat ettiği yolda uzak ara öne geçmeyi başardı. Demek ki isteyince ve rant kaygısı olmayınca bişeyler başarılabiliyormuş.TÜGEM sektörde öncü olmayı başardı. Beklenmedik bir anda kimsenin umursamadığı ve önemsemediği emlakçılığı aldı, statü ve kimlik kazandırdı! Yıllardır koltuk kavgalarının yaşandığı bir sektöre ben değil biz sloganıyla çıkan Hakan Akdoğan ve yönetim kurulu üyeleri, sektörün başarılı ve bir o kadar da bilgi yüklü profesyonellerinden oluşması, sektörü ayrıca mutlu etti. Kıbrıs son yıllarda yatırım cenneti olma yolunda.Son dönemlerde yatırımcının yüzünü güldürmesiyle Kıbrıs tekrar gündemde. Kaliteli ve akıllı projelerle yatırımcının ilgisini çeken Kıbrıs değerlendirilmesi gereken bölgeler arasında üst sıraları zorluyor. Geri dönüşü 8 ila 10 yıl arasında olan konut projeleri kira garantisi ile sigorta niteliğinde cazip ve cezbedici oldu. Bizim de ilgimizi çeken yatırım aracı araştırmalarımız sonucunda geçerli notu almaya hak kazandı. Önümüzdeki dönemlerde BengüTürk TV’de canlı yayınlanan “Piyasa Gayrimenkul” ün konuları arasında yer alacak Yavru Vatan Kıbrıs bölümümüzde tüm detayları yatırımcılarımızla paylaşacağız.

TAŞINMAZ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ VE MYK BELGESİ.!

UZUN uğraşlar sonucu Ticaret Bakanlığı ile emlak sektörünün önde gelen STK’ları hizmet kalitesini arttırmayı amaçlayan yönetmelik nihayet çıktı. Elbette sektör adına olumlu adımlar bunlar, ancak yinelemekte ısrar edeceğim maddelerin başında hizmet bedeli geliyor. Hizmet kalitesini arttırmak için hizmet bedelini düşürmemeniz gerekir.! Kaliteyi yakalamak için yatırım yapmak gerekir, çok uluslu markalardan bahsettik geçen hafta bu markaların karşısında yerli markalarımızın kendilerine ve teknolojiye yatırım yapmaları gerektiğini vurguladık. Hizmet bedeli düşürülen bir sektörün oyuncuları ( %3 ) den (%2) ye özellikle paylaşım esaslı bir çalışma modelinde bunu başarmaları biraz zor görülüyor. Ayrıca, yönetmelik gereği mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildi sektör çalışanlarına, itirazımız yok elbette yeterli düzeyde olan arkadaşlar bu mesleği icra etsin. Ama,! Belge yine sektöre ticari kaygı ile uygulanıp değişik bir kazanç ve rant kapısı açarsa ki durum bunu gösteriyor. Sektörün dinamikleri ve STK ları bu sorunla ilgili mutlaka girişimlerde bulunmalı. “Her yıl yüklü miktarda işlem hacmi olan emlak sektörü birçok kesimin iştahını kabartıyor.” Global başarı ve kaliteye kavuşmak için önce emlak sektöründe sahada koşturan danışman arkadaşlarımızın hizmet bedellerini düşürmemek gerektiği kanaatindeyim.