15 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
4 büyüklerin kadro mühendisliği

4 büyüklerin kadro mühendisliği

YAYINLAMA:

Süper Lig’in başlamasına bir hafta kaldı. Özellikle 4 büyükler, ihtiyaç transferlerini henüz tamamlamadı. EURO 2024 ve Copa Amerika, hem transfere hem hazırlıklara darbe vurdu ama bizimkileri durdurmak imkânsız. Yine de henüz yıllık ortalamanın altındalar. 2020-2021’den bu yana Fenerbahçe 73, Trabzonspor 62, Galatasaray 60, Beşiktaş 54 oyuncu aldı. Bu toplam 249 futbolcu demek. 11 ile 15 arası ortalama dikkat çekiyor. Her sene aldıkları kadar da oyuncu gönderiyorlar. Şu günlerde harıl harıl fesihler, kiralamalar, kara kara düşündürüyor. İşin mali boyutuna aşinayız zaten; felaket. “Borç büyüğün kamçısıdır” mottosuyla nasıl olsa ödeniyor anlayışı hakim. Olayın saha sonuçları tarafı mühim. Sizi hedefe götüren doğru takım kurmak önemli bir beceri. Yani kadro mühendisliği. Transferde hata kabul edilir ama her yıl 15 oyuncu alan, 15 gönderen, 5 yılda 21 hocayla çalışan 4 büyükler için kimse doğru kadro mühendisliğinden bahsedemez.

KAPANMAYAN AÇIKLAR 

Son 2 yılın şampiyonu olan, Okan Buruk’la 35 transfer yapan Galatasaray, “uzaylı” bir 8 numara, sol bek ve stoper rotasyonu için oyuncu arıyor. Fenerbahçe, takıma seviye atlatacak oyun kurucu 6 numara, süpürücü stoper ve hızlı kanat açığını kapatabilmiş değil. Beşiktaş, 3 kaliteli adamla potansiyelini yükseltse de, 2 bek, sol stoper, 8 numara, kanatlarda kalite ve ideal oyuncu eksikliği yaşıyor. Trabzonspor, pivot santrfor arıyor. 10 numara yeterli değil, kapalı kutu iki bek oyuncuyla sezonu açacaklar, Savic’e ideal bir partner bulamadılar ve Mendy ile o boşluğu dolduracaklar.

Özetle 4 takımda da birbirine benzer oyuncu çok, 2-3 bölgede verim verecek futbolcu az. Başarı için elzem olan kadro kalitesi, kadro derinliği, yerli-yabancı dengesi, oyuncu çeşitliliği kriterlerini baz aldığımızda 4’ü için de iyi kadro mühendisliğinden söz edemeyiz. Sadece son 2 yılın şampiyon kadrosunu koruyan Galatasaray ve iskeletini bozmayan Fenerbahçe’nin, yeniden oluşan Beşiktaş ve Trabzonspor’a karşı yarışta avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

TFF DAHA NE YAPSIN! 

Kulüpler bunca transfer yaparken son 5 yılda TFF’nin de onlara ne kadar yardımcı olduğunu unutmamak lazım. Mesela 12 Temmuz’da, Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı’nda, 8, 15 ve 29 Temmuz’da ise Kulüp Lisans ve Finansal Sürdürülebilirlik Talimatı’nda yapılan değişikliklerle 4’ü önceki TFF yönetimi tarafından talimatlara 5 geçici madde eklendi.

1-Transfer tescilinde SGK ve Vergi Dairelerinden alınması gereken vadesi geçmiş borcu olmadığına dair belge ibrazı zorunluluğunun 2024-2025 futbol sezonunda uygulanmaması. 

2-Süper Lig’de Takım Harcama Limiti sapma oranının %30 olarak uygulanması. 

3-Avrupa Kupalarına katılan takımların limit artırımından %100 oranında yararlanabilmesi. 

4-Döviz yükümlülüklerinde kurun Haziran 2023 ile Mayıs 2024 ortalamasının (25 TL) alınması. 

5-Kulüp Lisans Kurulu’nun Temmuz ayının son iş günü olan ulusal lisansları sonuçlandırma süresinin 30 Eylül’e uzatılması. (Bu sürede Aralık’ı bile gördük)

Bu kararlar ilk kez alınmıyor ama her yıl tekrarlanıyor. 2019 yılında devrim olarak çıkartılan Takım Harcama Limitleri hep esnetildi ve aslında sözde kaldı. Özetle bu sayede bolca transferler yapılabiliyor. Ne diyelim; yeter ki futbolseverler mutlu olsun, borçlar artabilir!...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *