KORONAVİRÜS salgınının hastalık tarafı gayet doğal olarak öne çıktı. Bütün tedbirler, bütün çabalar salgının etkilerini en aza indirmeye yoğunlaşmış durumda. Türk milleti olarak büyük bir mücadele veriyoruz. Sağlık çalışanlarımızın insanüstü gayreti her türlü takdirin üzerindedir. Bir de kurallara uymaya ve özellikle evden çıkmamaya azami derecede özen gösterirsek, bu belayı en kısa zamanda ve en az kayıpla atlatabiliriz. Türkiye zamanında harekete geçmiştir ve birçok ülkeye göre çok daha avantajlı durumdadır. Bütün uzmanların söyledikleri ve bize ölçü oluşturabilecek başka ülkelerdeki tecrübeler, ümitlerimizi daha da arttırıyor.

HER KURUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Salgının daha ne kadar devam edeceğini, hangi sonuçlar doğuracağını tam olarak bilmemiz imkânsızdır. Her ihtimal değerlendirilmekte, her gelişme dikkate alınmaktadır. Dualarımız bu virüsün ister bağışıklık yoluyla, ister bulunacak aşı ve ilaçlarla, ister yeni bir mutasyon şeklinde olsun, bir an önce etkisini kaybetmesi ve gündemimizden çıkması içindir. Ancak, hemen yarın bir çare bulunsa ve her şey normale dönse dahi, spordan sağlığa, ekonomiden sosyal hayata kadar, istisnasız bütün alanlarda önemli bir hasar bırakacaktır ve bu kaçınılmazdır. Bu hasarın da en hafif şekilde atlatılması için şimdiden tedbirler almak gerekiyor. Nitekim, her kurum her kuruluş üzerine düşeni titizlikle yapmaktadır ve doğrusu da budur. Asıl önemli olan, yürütme erkinin alacağı kararların ve yapacağı yönlendirmelerin ne olacağıdır.

BU VATAN BİZİM

Hükümetin bu salgının bütün yönleriyle yönetilmesinde şu ana kadar ortaya koyduğu performans oldukça yüksektir ve takdire şayandır. Devlet, tüm kurum, kurul ve imkânlarıyla seferber edilmiştir. Eleştirmek, sulandırmak ve saldırmak için fırsat kollayanlar dahi, bu performans karşısında fazla seslerini çıkaramamışlardır. Arkadan dolanarak bir şeyler söylemeye çalışanları ibretle izledik, ancak en azından şimdilik rezil olup geri çekilmek zorunda kaldılar. Bu vatan bizim, bu devlet bizim. Bir kere daha ve altını çizerek söylüyorum: Bu ülkenin bölünmez bütünlüğünden yana olan, bu topraklarda yaşamaktan memnun olan ve bunu onur sayan herkes bu seferberliğe destek olmak ve katkı sağlamak zorundadır. Bunun yerine bozgunculuk yapanı, olmayacak şeylerle milletin zihnini bulandırıp kargaşa çıkarmaya çabalayanları ne anlarız, ne dinleriz, ne de kabul ederiz. Böyle bir ortamda başka hesap peşinde olanın ya kanı bozuktur veya satılmış bir zavallıdır.

FEDAKÂRLIK ZAMANI

Bu tespiti yaptıktan sonra biz yine asıl konumuza dönelim. Bu salgının özellikle ekonomimiz üzerinde ciddi etkileri olacağı muhakkaktır. Ekonomideki her olumsuzluk doğal olarak herkese, her kesime yansıyor ve etkiliyor. Bu etkiyi en aza indirmek için şimdiden birtakım tedbirler alınmalıdır ki, zaten alınıyor.

Koronavirüs salgını ile mücadelede hep bir adım önde yer alan güzel ülkemiz, ihtiyaç duyulan her teşebbüs ve girişimi başarıyla yerine getiriyor. Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Paketi, toplamda 100 milyar TL’lik bir kaynağın devreye alındığını göstermektedir. Buna devlet bankalarının aldığı çok yerinde kararlar da eklenmiştir ve özellikle sıkıntıya düşebilecek kesim rahatlatılmıştır. Bu kadarla kalmayacağı ve gerekirse yeni tedbirler alınarak özellikle küçük esnafın, çalışanın, dar gelirlinin, emeklinin, çiftçinin, köylünün de tedbir kapsamına dahil edileceği kanaatindeyiz. Millet olarak da, devlet olarak da, herkesin üzerine düşeni yapmasının tam zamanıdır. Şimdi değilse ne zaman? Karamsar olmak, ümitsizliğe düşmek, endişelenmek için hiçbir gerekçe, hiçbir sebep yoktur. Zor bir dönemden geçiyoruz, ama bunu da el birliği ile atlatacağız. Kaldı ki, dünyanın hiçbir yeri, hiçbir ülkesi farklı bir şey yaşamıyor.

Birçok konuda gelişmiş Avrupa ülkelerinden bile çok daha iyi durumdayız. Ümitliyiz ve gayretliyiz. Biraz dinlenmiş, yenilenmiş, sağlığımızın, geleceğimizin, ülkemizin ve sahip olduklarımızın kıymetini çok daha iyi anlamış olarak geri döneceğiz ve kaldığımız yerden devam edeceğiz.

BUGÜNLER GEÇECEK

Sayın Devlet Bahçeli’nin alınan ve açıklanan destek paketi ile ilgili değerlendirmeleri, bütün vatandaşlarımız için bir teminattır. Bu açıklamada belirtildiği gibi aziz milletimiz metin ve müsterih olmalıdır, ekonominin çarkları dönecek, risklerle dolu bu felaket dönemi mutlaka aşılacaktır.

Sosyal medyada provokasyon yapanlar, akılları bulandırıp korku atmosferi oluşturmaya çalışanlar virüsten daha tehlikeli ahlaksızlardır. İyi günde, kötü günde bir ve bütün olan Türk milleti, tüm dünyayı sarıp sarmalayan Kovid-19 hastalığını Allah’ın izniyle yenecek dirayete, deneyime ve bilimsel zihniyete sahiptir. Bugünler geçecektir. Hayat normale dönecektir.