Sosyal medyanın kontrolsüz, denetimsiz, başıboş ve her türlü melanete açık halinin büyük mağduriyetler doğurduğu, hatta milli birliğimizi tehdit eder bir seviyeye ulaştığı, bunun mutlaka önüne geçilmesi gerektiği uzun zamandır düşünülüyor ve konuşuluyordu. Ancak, artık bardak taşmıştır ve bu konunun ivedilikle ele alınıp, bir sonuca bağlanması kaçınılmaz hale gelmiştir.

TÜRK TÖRESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kızı olan eşi Esra Albayrak Hanımefendi’nin bir çocuklarının dünyaya geldiğini, sosyal medya paylaşımından öğrendik. Her kim olursa olsun böyle durumlarda yapılacak şey bellidir. Aileyi tebrik etmek, hayata merhaba diyen yavruya uzun, sağlıklı bir ömür dilemek, Türk örf ve töresinin olduğu kadar, insan olmanın da gereğidir. Ancak gelin görün ki, insanlıktan nasibini almamış, şeref ve ahlak yoksunu bazı yaratıklar, sosyal medyada yapılan paylaşıma rezil yorumlar yaptılar.

SOSYAL ÇÜRÜME

Bu kepazelik, ortada iki önemli sorun olduğunu gösteriyor. Birincisi, çağın hastalığı olarak insani değerlerdeki çürümedir. Nasıl oluyor da, bir insan bütün ahlak, şeref, namus ölçülerini bu kadar kolay, bu kadar sorumsuzca ayaklar altına alabiliyor? Bu çok ciddi bir sosyal sorundur. Bu adamlar nasıl bu hale geliyor, hangi şartlar bunları bu kadar insanlıktan uzaklaştırabiliyor? Milli ve ahlaki değerlerle zerre kadar ilgisi ve saygısı olan bir insan böyle paylaşımlar yapmaz, yapamaz. Sosyologların, din adamlarının, siyaset yapanların, eli kalem tutanların, toplum önderlerinin bu konuda mutlaka bir sorgulama yapma, eksiğin, yanlışın nerede olduğunu bulma ve tedbir alma mecburiyeti vardır.

İVEDİLİKLE TEDBİR ALINMALI

Meselinin ikinci boyutu ise “sosyal medya” denilen bataklığın mutlaka kurutulması zamanının çoktan geldiği gerçeğidir. Bu kadar yaygın, bu kadar etkin bir mecra, bu kadar denetimsiz, bu kadar sorumsuz, bu kadar rezil şekilde kullanılamaz. Sorun sadece bazı ahlaksızların, trollerin yaptıkları kepazeliklerle sınırlı değildir. Terör örgütleri de bu mecrayı son derece etkili şekilde kullanıyor ve ihanetlerini yayıyorlar. Sosyal medya yalanın, yanlışın, ihanetin, hakaretin ve akla gelebilecek her türlü melanetin cirit attığı bir ortama dönüşmüştür. Kolaylığı ve yaygınlığı, tehdit ve tehlikeyi daha da arttırıyor. Tedbir alınmasında, denetlenmesinde geç kalınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözlerinden ivedilikle meselenin gündeme getirileceği ve bir yasal düzenleme yapılacağı anlaşılıyor.

SAHTE HABERE MARUZ KALAN ÜLKEYİZ

MHP’nin her meselede olduğu gibi, bu büyük sosyal sorunun çözümüne yönelik de tespitleri ve tedbir önerileri olmuştur. MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, konuyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yapmış, sosyal medyada kontrol ve denetim sağlanmasına imkân veren, son derece iyi düşünülmüş, iyi hazırlanmış bir kanun teklifini 30 Nisan tarihi itibarıyla TBMM Başkanlığına sunmuştur. Teklifin gerekçesinde, 2018’de yapılan genel bir araştırma sonucuna göre, Türkiye’nin tüm sosyal medya mecraları içinde “sahte habere en çok maruz kalan ülkeler” kategorisinde yüzde 49’la ilk sırada yer aldığı hatırlatılıyor. Sosyal medyanın sunduğu imkânların farkında olan terör örgütleri ve yandaşlarının bu mecrayı etkili kullandıkları, kara propaganda yapabildikleri ve mevcut hukuk yollarının bu sorunla mücadelede yetersiz kaldığı belirtiliyor.

KİMLİK NUMARASI İLE HESAP AÇILACAK

Teklif sahibi Sayın Halil Öztürk, yaptığı açıklamada da son dönemlerde etkin hale gelen sosyal medyanın, iyi ve doğru değerlendirmelerin yanında dolandırıcılık, tehdit ya da terör faaliyetleri gibi suçlarda da yoğun bir şekilde kullanıldığına dikkat çekmiştir. Kanun teklifinin sosyal medya hesaplarının kimlik numaraları ile açılabilmesini öngördüğünü ve böylece hem sosyal medyadaki sahte hesapların önüne geçileceğini hem de kişisel verilerin korunacağını anlatmıştır.

UYMAYANA CEZA

Sosyal medya üzerinde işlenen suçların çoğu sahte hesaplarla yapıldığı için, bunların sorumlularının belirlenmesi zaman alıyor. Kimlik numarası ile sosyal medya hesabı açılması, kontrol ve denetimde büyük kolaylık sağlayacağı gibi, suç işlenmesi durumunda anında suçluya ulaşılmasını da mümkün hale getirecektir.

Ayrıca teklife göre, yaygın olarak kullanılan sosyal medya ağlarının, Türkiye’de temsilcilik açmaları öngörülmektedir. Temsilciliğin açılmaması durumunda belli bir süre veriliyor ve o sürenin sonunda internet trafiği bandı zayıflatılıyor. Hâlâ ısrar edilirse, hesabın kapatılmasının yanında 150 bin lira ile 5 milyon lira arasında idari para cezasının uygulanması söz konusu oluyor.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından, AK Parti Grubu’nun da bir çalışma yapacağı sonucu çıkıyor. Sayın Öztürk’ün kanun teklifi, ihtiyacı karşılayacak niteliktedir. Cumhur İttifakı’nın, Türkiye’nin ihtiyacı olan ve sosyal medya bataklığını kurutan bir düzenlemeyi en kısa zamanda Meclisten geçirip kanunlaştıracağı kanaatindeyiz.