“Milli ekonomimizin temeli ziraattır” vecizleriyle, milli kaderimize istikamet veren gerçeği, kendisine has ileri görüşle ifade etmiştir, Atatürk. Bugün artık inkâr edilemez bir gerçektir ki; gelişmemiş ülkelerde ekonomik gelişme sağlayabilmek ve halkın hayat seviyesini yükseltebilmek için eğitim seviyesini yükseltmek ve teknolojiyi verimli kullanmak lazımdır.

Bir ömür boyunca “öğrenmek ve öğretmek” suretiyle yaşamak bugün medeniyet öncüsü milletlerin parolası olmuştur. Bu durum karşısında, çiftçi kitlesine daha fazla eğitim vermek ve uygulama alanları sağlamak, üstün vasıflı üretim imkanlarına sahip olmamızı sağlar. Bu ise birinci derecede ileri tarım bilgisi ve teknik metotları çiftçiye ulaştırmakla mümkündür.

VERİMLİLİĞİ ARTTIRMANIN YOLU, EĞİTİMDEN GEÇER

Tarımsal girdi, yapısal sorunların çözümü ve mekanizasyon gibi unsurların yanında, verimliliği en çok arttıran unsur eğitimdir. Yapısal sorunları çözseniz, örgütlenmeyi sağlasanız, parsel ve işletme büyüklüğünü optimal hale getirseniz, sulama yatırımlarını tamamlasanız, gübre kullanımını arttırsanız, sertifikalı tohum kullansanız dahi bunları gerektiği gibi kullanacak eğitimli bir çiftçiniz yoksa verimliliği yeterince arttıramazsınız.

ŞEHİRLERDE “TARIM AKADEMİSİ “ 

Ülkemizde şehirlerde yaşayan ekonomik imkanlara sahip, tarımsal faaliyetle uğraşmamış, ama tarıma meraklı, tarıma yatırım yapacak, ikinci bir yatırım olarak hayvancılığı tercih edebilecek, emekli olmuş veya olmaya yakın, yeni okulu bitirmiş ve tarımsal faaliyette bulunmak isteyen erkek-kadın çeşitli meslek gruplarından (avukat, doktor, öğretmen, mühendis, hemşire vb.) kişilere tarımsal faaliyetler hakkında bilgi verme, ekonomik analiz yapabilme yetisini kazandırma, tarımsal üretime değer katan insanları bilgi sahibi yapma; çağdaş, çevreci ve teknik bir üretici modeli oluşturmak için Tarım Akademisi…

TARIMSAL POTANSİYELİ YÜKSEK OLAN İLÇE VE KÖY/MAHALLELERE “TARIMHANE”

Genel olarak arzu ettiğimiz çiftçi modeli; okuyan, izleyen, ürettiğine değer katan, kendini geliştiren çiftçi modelidir. Dünya ve Avrupa ülkeleriyle tarımsal konularda yarış yapabilmemiz için öncelikle eğitim, sonrasında teknolojiyi benimsemeli ve takip ederek kullanmalıyız.

Sürdürülebilir tarım için, çiftçi birlik içinde olmalı ve tarımhanede buluşmalıdır. Ağlamakla, sızlamakla, sorgulamamakla, yeniliklere kapalı olmakla, çözüm üretilemez. Çözüm, bilgi ile üretilir. Bilgi, okumakla, araştırmakla olur. Okumayan, bilgilenmeyen çiftçi sorgulayamaz. Eğitim konusunda çiftçilerimize destek olmalı ve onlara sahip çıkmalıyız.

Türk köylüsü, çiftçisi fedakâr çalışkan ve uysaldır. Kendine yardım etmek isteyenlere yakınlık gösterir. Yapılan iyiliği senelerce unutmaz ve imkânı olmamasına rağmen karşılığında bir şeyler yapmak ister.

Tarımda eğitim, Tarım Bakanlığının liderliğinde; üniversiteler, araştırma enstitüleri, sektör meslek birlikleri, tarım akademisi ve tarımhanelerin iş birliğiyle olacaktır.

Milletimizi mutlu günlere ulaştırmak için yüce ülkülere kendini adayan; öğretmen, öğretim görevlisi, ziraat mühendisi, veteriner hekim ve eğitmenlerimizin önünde saygıyla eğilirim.