Tarımın kapsamı; bitkisel üretim, hayvansal üretim, orman ve su ürünleri olarak bilinir. Tarımda bitkisel üretim, hayvansal üretimi tamamlayan bir bütündür. Tarımsal faaliyet; üretimin canlı olmasından, kuraklık gibi iklim şartlarından, arz-talep uyuşmazlıklarından, piyasa olumsuzluklarından hemen etkilenir.

Tarımsal arazilerimiz, toprak koruma ve kullanma kanuna göre mirasçıların tarım arazilerinin birlikte kullanımı teşvik edilerek toplulaştırma yapılmasına hız verilmiştir. Büyükşehir kanunu ile mahalleye dönüştürülen köylerde tarım arazilerinin imara açılması ile vasfını da kaybetmiştir. Kimyasal gübre ve ilacın hammaddesini kendi kaynaklarımızdan elde edebilir ve toprak tahlili sonuçlarına göre gübre kullanılabiliriz. Basınçlı sulama kullanımını teşvik ederek, teşvikleri projelere uygun olarak kontrollü verilmesini sağlayabiliriz.

Ülkemiz tarım nüfusu büyüme ve verimlilik açısından düşüktür. Köy gelirinin şehir gelirine karşı düşüklüğü, köy hayatını dolayısıyla tarımı olumsuz etkilemiştir. Tarımda genç nüfus azalması, teknolojiden yeterince faydalanılmaması üretimde de düşüşler yaşanmasına sebep olacaktır. İnsan kaynağı ve istihdam olarak şimdilik Afgan ve Suriyeli vatandaşlardan düşük maliyetlerle faydalanılsa da ilerisi açısından sıkıntıların olacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın önemli desteklerine rağmen, üretimde ve pazarlamada sorunların yaşanması muhtemeldir. Aslında yapılan desteklemeler yeterlidir. Lakin sorunumuz organizasyondadır. Tarımsal ürünlerin maliyetini düşürmek, pazarlama sorununu çözmek için ciddi anlamda örgütlenmeye ihtiyaç vardır. Tarımsal kooperatifçiliğe önem verilmeli devletimiz, hükümetimiz, bakanlığımızca uygun ortam ve imkanlar sağlanmalıdır.

Tarımsal destekleme dediğimizde aslında üretimdeki yetersizliği gidermek, ortaya çıkan sorunları çözmek için uygulanan hükümet müdahalesidir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmak şartıyla birçok kalemde destek verilmektedir. Eğitimli, desteklemeleri doğru ve bilinçli uygulayan çiftçilerimiz her zaman kazanacaktır.

Bitkisel üretimde hasat sırasında başlayan fireler, nakliye sırasında da devam etmektedir. Bununla beraber birtakım fireler ve israflar önlenebilirse, yeni hal yasasının da işlevsellik kazanmasıyla üreticimiz, tüketicimiz ve ülkemiz açısından önemli kazanımlar elde edilecektir.

Ekmeden destek almaya çalışan, ÇKS’de farklı ürün beyan edip tarlada başka ürünü olan, hibe söz konusu olduğunda piyasa fiyatının iki katı fiyat veren, devletten gelen her türlü destekte tüyü bitmemiş yetimin hakkının olduğunu düşünmeden hareket eden, devamlı politikaları eleştiren, çalışmadan, üretmeden ağlayıp sızlayan her zaman kaybetmeye mahkumdur.

Su kaynarken; patatesi yumuşatır ama yumurtayı sertleştirir. Mühim olan içinde bulunduğun şartlar değil senin ne olduğundur. Güzel ülkemiz; toprak, su, iklim özellikleri ve insan kaynağı açısından iyi durumdadır, şükürler olsun ki büyük bir potansiyele sahiptir.

Tarım Akademisi ve Tarımhaneler ülkemiz tarımının geleceği olacaktır.