Sorun güvenli gıda mı?

Gerçeği mi yazmamı istersiniz, hoşunuza gidecek olanları mı?
Gerçeği öyle mi? Tamam, şimdi yazıyorum ama ilk fırsatta Taner Öztürk Bey veya Melikşah Güler Bey’in programında da bu konuyu konuşalım.
Beslendiğimizi sanıyoruz, belki de gerçekte aldanıyoruz. Çoğunlukla etikete bakmak, içeriğe göz atmak aklımıza da gelmiyor. Dolaysıyla ne yediğimizi içerik olarak bilmiyoruz diyebilir miyiz?
Belki yediğimizi gıda zannediyoruz, belki küçük dozlarda zehirlendiğimizin farkında değiliz. Belki de başımıza ilmek ilmek çorap ördüğümüzü, ileride büyük sağlık problemleriyle karşılaşacağımızı ne yazık ki bilmiyoruz.
En önemli aldanışımız öncelikle “lezzet, alışkanlık ve sunum” özelliklerinde yatıyor. Damak tadımıza uygun yiyecekleri, süslenmiş tabakları, garsonun nezaketini, mekânın temizliğini ve tefrişatın nezihliğini “iyi” olarak nitelemek…
Çoğunlukla kendimize kurduğumuz tuzağımız bunlar olabilir mi?
SORUN GÜVENLİ GIDA MI, GIDA GÜVENLİĞİ Mİ?
Gıda güvenliği en basit şekilde “Akşama yemek bulabilir miyim endişesinin yaşanmamasıdır.” Basit görülebilir ama akşama yiyecek bir şey bulamama endişesini yaşamış inşanlar için önemli bir kavramdır.
Böylesi bir ortamda açlık tehlikesi genellikle fakirlikle karıştırılır. Fakirlik biraz bireysel bir durum arz eder. Paranız yoktur, gıda ihtiyacınızı karşılamak için alışveriş yapamazsınız ama pazarda gıda ve tarım ürünleri satışı vardır. Ama açlıkta ise durum bambaşkadır. Açlık toplumsal bir sorundur. Paranız vardır, oldukça da çok olabilir ama pazarlar gıda ve satış yerleri bomboştur. Satın alabileceğiniz gıda ve tarımsal ürünler yoktur.
Fakirlikten yalnızca fakirler etkilenirken, açlıktan toplumun her kesimi etkilenir.
Gıda Güvenliği:
Akşama yiyecek var mı?
Bu yiyeceği her zaman sorunsuz bulabiliriyiz? Sorularına cevap ararken…
Güvenli Gıda:
Bana bu yiyeceği veriyorsun ama kim, nerede ve nasıl üretmiş?
Sağlığıma şimdi ve gelecekte bir sıkıntı çıkarır mı?
Bunun içinde ne olduğunu ve ne miktarda olduğunu bilmek istiyorum.
Bunların analizini yaptın mı?
Bana zararlı olmasa bile üretim süreci çevreye zarar verir mi? Sorularını cevaplamaktadır.
Gıda güvenliği sorununu çözememiş toplumların güvenli gıda basamağına geçmeleri mümkün değildir!
Dolaysıyla gıdanın temin edilme şekli de ekonomi içerisinde oldukça önemlidir. Tarımsal ürün fiyatlarının yüksekliğinden dolayı hazır yiyecek satan işletmelerin doluluk boşluk durumları değişebilir. Eğer tarımsal ürünlerin fiyatlarına bağlı olarak gıda fiyatları düşükse insanların dışarı da toplu tüketim yerlerinde yemek yeme alışkanlıkları yükselecektir. Aksi duruda ise insanların aileleri ile yemek yeme alışkanlıkları minimum seviyelere gerileyecektir.
Bunun ne gibi etkileri olabilir?
Eğer alt ve orta gelir grubu gıda fiyatları kendi gelirleri ölçüsünde makul bulup dışarıda yemek yemeyi tercih ederlerse istihdama katkı bulundukları gibi oluşacak vergi gelirleri ekonomiyi büyüten bir motor etkisi meydana getirecektir.
Aynı aile evde yemek yediği takdirde hiçbir ekonomik faaliyet meydana gelmediği için makro-ekonomi bakımından anlamı bir katma değer oluşmayacaktır. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının artmasının ekonominin büyümesinin yanında hizmet sektörünü de büyüttüğü bir gerçektir.
Son söz: Dünyanın giderek açlığa ve gıda sıkıntısına düşmesiyle stratejik bir hal alan tarım ve sağlıklı gıdaya erişim ülkemizin önemini kat ve kat artırmakta ve ülkemizin kırları; potansiyelini harekete geçirecek maharetli, uzman elleri beklemektedir.
Kalın sağlıcakla…