Beslenme ile beyin yaşlanmasını durdurmak mümkün mü?

YAYINLAMA:

Stony Brook Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, beyin yaşlanmasının düşündüğümüzden çok daha erken başladığını ortaya koydu. 19 binden fazla kişinin beyin taramaları ve testlerini inceleyen bilim insanları, bilişsel gerilemenin 44 yaşında belirginleşmeye başladığını, 67 yaşında ise hızlandığını açıkladı.

Orta Yaş, Kritik Müdahale Dönemi

Araştırma ekibinden sinir bilimci Lilianne Mujica-Parodi, beyin hücrelerinin enerjiye erişiminin orta yaşlarda azalmaya başladığını ancak bu dönemde kalıcı hasar oluşmadığını belirterek, “Bu dönem müdahale için altın bir fırsat sunuyor” dedi.

Uzmanlar, yaşlanmayla birlikte beynin glikozu işleme kapasitesinin düştüğünü ve bunun da insülin duyarlılığındaki azalmayla ilişkili olduğunu vurguladı. Bu süreç, zihinsel fonksiyonların yavaş yavaş gerilemesine yol açabiliyor.

Keton Takviyeleri ile Umut Işığı

Araştırmacılar, 101 kişilik bir denek grubuyla gerçekleştirdikleri çalışmada keton takviyelerinin etkisini inceledi. Özellikle 40-59 yaş aralığında olan bireylerde keton takviyelerinin beyin fonksiyonlarını koruduğu ve insülin duyarlılığını artırdığı gözlemlendi.

Bu sonuçlar, Alzheimer ve benzeri nörolojik hastalıkların önlenmesi için yeni umutlar doğurdu.

Yeni Bir Yaklaşım: Önce Tespit, Sonra Önlem

Stony Brook’tan sinir bilimci Botond Antal ise araştırmanın, “semptomları beklemek yerine, metabolik belirtilerle erken teşhisin” önemine dikkat çekti. Bu bakış açısı, nörodejeneratif hastalıkların yönetiminde devrim yaratabilecek bir paradigma değişimi olarak değerlendiriliyor.

Beyin Yaşlanmasını Geciktirmenin Yolları

Ketojenik diyet ve keton takviyeleri

Dengeli beslenme ve şeker tüketiminin azaltılması

Düzenli egzersiz

Uyku kalitesine dikkat etmek

Zihni aktif tutacak hobiler edinmek

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *