Futbol oyun kurallarında yapılan değişiklikler tüm dünyada 1 Haziran 2019 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) her yıl Mart ayında yapmış olduğu toplantı neticesinde üye federasyonlardan ya da bireysel olarak gönderilip gündeme alınan önerilerden gerekli elemeleri yaparak futbol oyun kuralları ile ilgili değişiklik ve güncellemeleri kabul eder ve FIFA’ya gönderir.

Bu değişikliklerin kabul edilmesinde dikkate alınan kriterleri şöyle sıralayabiliriz. Yapılacak değişiklik futbol oyununa hız katıyor mu, Futbolun seyir zevkini ve cazibesini yükseltiyor mu, Gol sayısının yükselmesine katkıda bulunabilir mi, Topun oyunda kalma süresinin çoğalmasına katkı sağlar mı, Oyun alanında, tribünlerde ve spor kamuoyunda yaşanan ya da yaşanabilecek kargaşa, karmaşa ve tartışmaların azalmasına katkı sağlar mı ? Bu ve benzeri kriterler doğrultusunda olumlu cevap alınan değişiklik önerileri futbol oyun kuralları kitabına monte edilerek uygulamaya geçirilir. Bu yılda yapılan değişiklikler şu anda yürürlüğe girdi ve uygulanıyor. Oyun kurallarında yapılan değişikliklerin metinleri;

KURAL 3 : Oyuncu değişikliklerinde aksi hakem tarafından belirtilmedikçe, oyundan çıkacak oyuncu sahayı en yakın sınır çizgisinden terk etmelidir.

KURAL 4 : İçlikler, formaların kol rengiyle aynı olmak şartıyla çok renkli veya desenli olabilir.

KURAL 5 : Hakem oyunu tekrar başlattıktan sonra karar değiştiremez ancak koşullar dahilinde bir önceki olay ve olaylar için sarı kart ve kırmızı kart uygulaması yapabilir. Hakem bir devreyi tamamladıktan sonra dahi, VAR odası tarafından incelemeye çağrılırsa oyuncuları tekrar sahaya çağırıp karar değiştirebilir. Teknik alanda ihlal yapan herhangi bir takım yetkilisine hakem tarafından sarı kart veya kırmızı kart gösterilebilir. Eğer ihlal yapan kişi tespit edilemezse kart baş antrenöre gösterilir. Bir penaltı vuruşu kararı esnasında sakatlanan oyuncu eğer penaltı atışını kullanacaksa sahada tedavi edilebilir ve atışı kullanabilir.

KURAL 7 : Sıvı molası ve serinletici mola arasında fark açıkca belirlenmiştir. Hava sıcaklığı sebebiyle verilen molalar 60 saniyeyi geçmemelidir. Vücut ısısını düşürmek için verilen molalar 90 saniye ile 180 saniye arasında olmalıdır.

KURAL 8 : Top/Kale atışını kazanan takım oyunda başlama vuruşunu yapmayı seçebilir. Ceza alanı içerisinde veya ceza alanı dışında bir noktada gerçekleştirilen hakem atışı esnasında her iki takımın oyuncuları en az 4 metre (4.5 yard) uzakta olmalıdır.

KURAL 9 : Eğer oyun esnasında top hakeme, yardımcı hakemlere ve 4. hakeme çarparsa ve kaleye doğru top yönelirse, takımın pozisyonu değişirse veya umut vaad eden atak başlarsa oyun topun hakemlere çarptığı noktadan hakem atışıyla başlar.

KURAL 10 : Bir kaleci eliyle topu rakip kaleye atarak gol yapamaz.

KURAL 12 : Bir taç atışı doğrudan kasten kendi takımının kalecisine doğru atılır ve kaleci bu topa başarısızca bir vuruş yapar veya yapmaya çalıştıktan sonra top oyunda kalır ise bu topu elleriye kontrol edebilir. Hakem bir sarı kart veya kırmızı kart verme kararı aldığında eğer oyun hızlı başlanıp bariz gol şansı oluşturulabiliyorsa oyunu devam ettirip bu kartı daha sonra gösterebilir. Bir gol sonrasında kural dışı gol sevinci yapıldığı takdirde, gol iptal edilse dahi sarı veya kırmızı kart gösterilebilir. Takım yetkilileri disiplin uygulamasında Uyarı / Sarı Kart / Kırmızı Kart prosedürü uygulanacaktır. Tüm sözlü ihlaller endirekt serbest vuruş ile cezalandırılır. Bir nesneye vurmak veya o nesneyi fırlatmak aynı disiplin yaptırımını gerektirir.

KURAL 13 : Bir endirekt serbest vuruş esnasında eğer doğrudan gol yapılamayacak bir noktadan kullanılıyorsa hakem ESV işaretini göstermeyebilir. Defans oyuncuları kendi ceza alanı içerisinde kullandıkları serbest vuruşlarda top açıkca hareket ettiğinde oyunda olacaktır. Ceza alanını terk etmesine gerek yoktur. Baraj esnasında hücum oyuncuları baraja en az 1m uzaklıkta olmalıdır. Barajı bozma girişiminde bulunamazlar.

KURAL 14 :Penaltı alındığında kale direği, kale üst direği ve filelerin yeriyle oynanmamalıdır. Kaleci bunlara dokunmamalıdır. Kaleci penaltı vuruşu esnasında en az ayağının biri kale çizgisine temas etmelidir. Çizginin gerisinde duramaz. Hakem penaltının kullanılması için işaretini verdikten sonra, fakat penaltı vuruşu daha kullanılmadan önce ihlal meydana gelirse, penaltı vuruşu kullanılır, sonra sarı kart ve kırmızı kart konusu dikkate alınır.

KURAL 15 : Taç atışı esnasında rakip oyuncular taç çizgisine en az 2 metre uzaklıkta olmalıdır.

KURAL 16 : Kale vuruşu esnasında top açıkca hareket ettiğinde oyundadır. Ceza alanını terk etmesine gerek yoktur.