Herkes “hakem, hakem” diye hedef gösterir. Spor programlarında hakemler paramparça edilir. Yöneticiler ve bazı teknik adamlar kendi hatalarını örtmek için hakemi ağızlarına sakız eder. Sahipsiz kalan, adaletsiz yönetilen, hakları korunmayan hakemlere karşıda herkes diş biler. Bunun sonucu olarak da, bir kendini bilmez sahada hakeme kafa atar. Şimdi sormak lazım? Hakem derneği hukukçuları neden hemen olay mahalline gidip, bu kendini bilmezin tutuklanması için dava açmaz, ya da müdahil olmaz ? Klasik cümlelerden oluşan bildiri yayınlamak hakemlere sahip çıkmak değildir. Ünye 1957 spor kulübünün yöneticileri bile, hassasiyetli düşünüp, o kendini bilmezin sözleşmesini fesih ederek takdir edilecek bir davranışa imza atmışlardır. Ama neden bu olay karşısında bizim MHK, dernek ve federasyon proaktif davranmamıştır? Böylesine bir durumda bile, bireylerine sahip çıkılmayan camiadan nasıl başarı beklenir?

***

Bu MHK, hakem atama işini oyuncak zannediyor. Ya da, atamaları kendisi yapmıyor. Her hakem, her takımın maçına çıkarmış... Çıkar elbette. Ama onun da bir zamanı vardır. Çıkacağı maçın önem derecesine dikkat edilir. Neredeyse 3 yıl sonra, bir takımın maçına çıkamayan hakemi, sezonun en heyecanlı haftalarında o takımın maçına vermek, hataya davetiye çıkarmaktır. Hakemi ateşe atmaktır. Böyle bir atamayı ancak ve ancak hakemlikten anlamayanlar, hakemliği bilmeyenler yapar. Diyelim ki kbu hatayı yaptılar. Ama Yunus Yıldırım kardeşim, sen böyle maçları yıllarca yönettin, bu hataya nasıl ortak olursun? Yoksa atamalara müdahil olamıyor musun? Geçmişte ve bugün TFF yönetimi ile fazla içli dışlı olan MHK’lar, hakemliğimizin kötüye gidişindeki en büyük faktörlerdir.

***

Daha geçen hafta yazdık, VAR da üst üste 3 gün görevlendirmeler sıkıntı yaratır diye. Kulak asmadınız. O zaman pazartesi maçlarında ki hatalardan ders alırsınız inşallah. TFF 1.lig de 4 gün arayla aynı yardımcı hakem ve aynı gözlemciyi bir araya getirmeyi hangi atama tekniğiyle başarıyorsunuz? Tebrik etmek lazım. Önüne dayatma ile konulan kara listeleri yırtıp atamadığı sürece, bu MHK’ den fazla bir şey beklemek de anlamsız aslında...