Çok şükür lige “Merhaba” dedik, özlemişiz. Olaysız, kazasız, belasız tamamlansın inşallah. Hiçbir takımın ligin ilk maçında oturmuş ve tatmin edici bir oyun ortaya koyması beklenmemeli. Nitekim ilk hafta maçlarından sonra ortaya çıkan fotoğraf da böyle. Uzatmalarda gelen gollere tesadüf demek insafsızlık olur. Ama özellikle 3 büyüklerin puan, ya da puanlar kazanmasını sağlayan gollerin uzatmalarda gelmesi de, takımların 90 dakika boyunca istenilen düzeyde oyun oynayamadıklarının en büyük göstergesi. İlk hafta maçları ve skorlardan, takımların sezon performanslarına yönelik bir tahmin de yapmamak gerekir. En az 4-5 hafta oynandıktan sonra takımların kadro yapısı ve oyunları hakkında bir kanaat oluşabilmesi mümkün olacak gibi görünüyor.

HAKEMLERE SÜRE LAZIM

Geçen hafta hakem hatalarının bıçak gibi kesilmesinin mümkün olmayacağını yazmıştık. Nitekim öyle oldu. Takımlara olduğu gibi hakemlere de 3-4 hafta biraz müsamahakar gözle bakmak lazım. Hakemlerin performansını, MHK’nın bundan sonraki atamaları, ya toparlar, ya da daha da kötü yapar. Eğer MHK gözlemci notlarının arkasına sığınır, kendi kanaatini kullanmaz ise, performans bakımından yetersiz görülen hakemlere gerekli müeyyideleri uygulamazsa, hakem hatalarının daha da çoğalmasının yolunu açar. MHK’ ye göre 1. hafta görev alan hakemlerden, yardımcı hakemlerden, 4. hakemlerden ve VAR görevlilerinden hangileri başarılıydı, hangileri değildi? Bunu 2. hafta atamaları açıklandığında anlayacağız. Bazı teknik adamların agresif, aşağılayıcı ve belki de kötü lisan içeren cümlelerini duymazdan gelen 4. hakem ve yardımcı hakemlerin adını bu haftaki listede tekrar görmeyiz umarım.

21.45 EZİYETİ

Ağustos ayındaki hava koşulları malum. Sahada mücadele edenleri hakkını verip, takdirle karşılamak lazım. Federasyon da maç saatlerini dikkatle seçmeye çalışıyor. İngiltere, Almanya ve Hollanda liglerinde de maçlar başladı ama bir ikisi haricinde 16.30 maçlarının ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Hava sıcaklığı 33 derece olmasına rağmen Pazar günü Barcelona’nın maçı bile 21’de oynandı. Bu satırlar yazılırken henüz 3. ve 4. haftanın maç saatleri açıklanmamıştı. Umarım federasyon yetkilileri yumuşayacak hava koşullarını, sabaha karşı evine dönebilen seyircileri, medyayı ve spor programlarının izlenebilirliğini göz önüne alarak saatleri düzenlerler.

BÖLGESEL SEMİNERLER

Bu hafta MHK için yine yoğun geçiyor, hemen her gün bir ilde seminer var. Yeni MHK üyeleri hakemlerle bir araya geliyor. Seminerler ve kondisyon testleri yapılıyor. MHK’nın kondisyon testlerinin saatlerini ve yerlerini tespit ederken, hakemlerin sıcaktan en az etkileneceği saatleri seçmesi ya da imkan olan yerlerde gece yapması son derece olumlu bir düşünce. Ancak kondisyon ekibinin bazı hakemlere, çıkışlarda müsamahakar davrandığı, tüm hakemlere eşit davranmadığı da dillerde dolanıyor. Bizden uyarması.