Avrupa kupalarında grup mücadeleleri başladı. İkinci hafta maçları oynanıyor. 30 yıldan beri ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarında temsilcimiz yok. Bunu sindirebilmek kolay değil. Statü değişikliği olmazsa, en az 5 yıl daha ön elemesiz temsilci göndermemiz zor görünüyor. Geçen hafta Fenerbahçe ve Başakşehir yüzümüzü güldürürken, Sivas sevindiremedi, Trabzonspor ise üzdü. Alınan sonuçlar, ülke puan sıralamasında bizi bir sıra yükseltti. Bu akşamı sevinerek bitirelim. Şampiyonumuz Trabzonspor'dan geri dönüş bekliyoruz. Fenerbahçe, Başakşehir ve Sivasspor'dan ise, geçen hafta kazandırdıkları puanların devamını. Haydi bakalım, dört takımımıza da kolay gelsin. Ayaklarınıza taş değmesin, top değsin.

ATAMALAR HİBRİT Mİ?

Yapay zeka, hibrit atama, algoritma, parametre. Sezon başından beri hakemlikle ilgili en çok konuştuğumuz terimler oldu. Kulağa hoş gelen sözler. Inandırıcılığı ise alt düzeyde. Atama tartışmaları gün geçtikçe alevleniyor. Yapay zeka mı, kıvrak zeka mı, soruları kafa karıştırıyor. MHK, atamaların tamamen yapay zeka tarafından yapıldığı konusunda iddialı. Bu konuda herhangi bir yalan olmadığını düşünenlerdenim. Ama kamuoyu ikna olmuyor, inanmıyor. Yapay zekanın işleyişi konusunda da kamuoyu yeterince aydınlatılmalı. Sayın Mehmet Büyükekşi, göreve geldiğinizde Türk hakemliğine bakıştaki güvensizlik konusu gündeminizdeydi. Gelin, MHK'nin atama toplantılarını şeffaflaştırın. Atama toplantılarına Kulüpler Birliği'nden bir temsilci dinleyici olarak katılsın, ya da bu toplantılar kayda alınsın, gerekirse atamalar canlı yayınlansın. Şeffaflığın olduğu yerde itimat doğal olarak oluşur. Gizlilik, her zaman şüpheleri çoğaltır.

VAR MI, YOK MU?

VAR müdahalelerindeki seviyede bir türlü ayar tutturamıyoruz. Geçen sene hakemler monitöre koşturmaktan yoruluyordu. Bu sene de, neredeyse her hafta monitörün yolunu unuttular. MHK müdahale sayısının azlığı ile övünüyor. Bu istatistikleri iyi tutuyorlar. Birde VAR'ın gerektiği hal-de devreye girmediği, yani yok olduğu istatistikleri tutsalar ya.

BOŞ PROJELER

Son 10 yılda eğitim amaçlı birçok projede dünya para heba oldu. HİF hakemliği, Anadolu Üniversitesi ile ortak yapılan hakem yetiştirme programı, Hakem Akademisi, Hakem Lisesi, Eski futbolcuların hakemliğe teşviki. Bunların hepsi çöpte şimdi. Günün modaları ise, Psikoteknik analiz, Oğuz Sarvan'ın başında olacağı, Hakem Gelişim Direktörlüğü ve Tarafsız bakış projesi. Geçen hafta gündeme taşıdığımız tarafsız bakış projesinin eğitimleri Riva'da yapıldı. 100 üniversite öğrencisine oyun kuralları eğitimi verildi, hakemlik ve tarafsız bakış ruhu işlendi. Tüm bunların hepsi sadece 8 saatte halledildi! Bu eğitimlere dahi, takım eşofmanları ile gelecek kadar fanatiklerin yapacakları yorumlar ile, kamuoyunun nabzı tutulacakmış. Göle maya çalmaya benziyor! Şu göstermelik işlerden bir türlü vazgeçemiyoruz.