Bugün oynanacak maçlar sonunda Euro 2020’de çeyrek finallere sıra geliyor. Bir başka deyişle 51 maçlık festivalin 44’ünü geride bırakmış olacağız. Gruplar aşamasında futbol olarak keyif aldığımız maç sayısı, bir elin parmakları kadardı. Ancak son 16 elemelerinde artan heyecan ile birlikte, maçlar daha da keyiflendi.

HAKEM KURULU MEMNUN

UEFA hakem komitesi bu turnuva için hazırlıklarını uzun zamandan beri sürdürüyordu. Hedef hakemlerin az konuşulduğu, VAR’ın futbolun akışını engellemediği yönetimlerdi. Bunu sağlamak için eğitimlere ve hakemlerin moral motivasyonunu yüksek tutmaya büyük özen gösterdiler. Kurul başkanı İtalyan Roberto Rosetti şu ana kadar hakemlerin yönetiminden son derece memnun. Takımlarında sadece futbol oynamaya odaklanmış olmaları, hakemlerin işini kolaylaştırıyor.

36 grup maçı sonunda Euro 2016 ya göre istatistiklerde olumlu bir fark dikkat çekiyor.

  • Euro 2020de 806 faul (maç başına 22.4) yapıldı. Bu sayı Euro 2016’da 911 (maç başına 25.3) idi.
  • Euro 2020 de hakemler 98 kez (maç başına 2.7) sarı kartlarını kullandı. Bu sayı 2016 da 129 du.(maç başına 3.6)
  • Euro 2020’de topun oyunda kalma süresi 58 dakika 51 saniye oldu. Bu süre 2016 da 56 dakika 30 saniye idi.


HAKEMLERE SAYGI

İmrendiren ve kıskandıran Bir başka konuda maçlarda futbolcuların ve teknik adamların hakemlere olan üst düzey saygısı idi. Hakem yönetimlerinde ise oyun kurallarının katı ve tavizsiz uygulanması yerine, futbolcu fizyolojisinin oynama özgürlüğü sınırları çerçevesinde kural uygulamasının benimsendiğini gördük. VAR sisteminin müdahale sınırları minimuma indi. Hakemlerin sahada pozisyonları üç boyutlu olarak izlemelerinin bir avantaj olduğu kabul edilerek, maç esnasında hakem yeteneklerinin, becerilerinin sahaya doğal olarak yansımasına ve futbolun doğallığına öncelik verildi.

VAR BENİMSENDİ

VAR sisteminin futbolun akışını yavaşlatması ve 3-5 dakikalık duraklamalara sebep olması yerine, minimum müdahale, hızlı kontrol, doğru sonuç odaklı, oyunun hızını bozmayan, akışını kesmeyen, seyir zevkini zedeleyemeyen, rahatsız etmeyen VAR’ın benimsendiğini gördük. Nasıl ki “gol çizgisi teknolojisi” nin varlığını unuttuysak, gerektiğinde ihtiyaç duyulduğunda devreye girdiği gibi, VAR’ın varlığını futbolun içine sokmamayı ve teknolojinin futbolu esir almaması için kararlılık gösterildiğini gördük.

VAR KARNESİ

Grup maçlarındaki VAR’ın karnesi ise şöyle: 36 maçta 179 pozisyon kontrol edildi.

  • Sahadaki kararların %91,6’sı doğru çıktı.
  • 12 kez VAR dan düzeltme geldi. (6 ofsayt, 3 faul, 2 elle oynama, 1 dirsek kullanımı) 12 düzeltmenin 7’si için var doğrudan hakeme karar verdirtti. 5 tanesini de hakemler monitörden izleyerek karar verdiler.

 

Sonuçta VAR sadece her üç maçta 1 düzeltme yaptı. Böyle bir tabloyu bizde görebilmek bence imkansız ama, yine de darısı ligimize olsun diyelim. Temenniden zarar gelmez.

NOT: Sayısal veriler UEFA Hakem Kurulu Başkanı Roberto Rosetti’nin açıklamalarından alınmıştır.