Kararlarında standart olmayınca, kamuoyunda hakem tartışmaları en üst düzeye çıkıyor. Haftaya damgasını vuran olay, Başakşehir - Fenerbahçe maçında Arda Turan’ın ayağından sekip, eline çarpan topa ‘devam’ diyerek doğru karar veren Hüseyin Göçek’in, aynı pozisyonun neredeyse kopyası olan Erzurumsporlu Leo Schwechlen’ın eline çarpan pozisyon için VAR odasından Mete Kalkavan’a penaltı sinyali verip, pozisyonu izletmesiydi. Pozisyon için herkes konuştu, herkes yorum yaptı. Haķem camiasının patronu MHK’dan hala çıt yok. Şeffaf olma yolunda yeni MHK adına atılmış hiçbir adım hala göremedik.

Haftanın en çok tartışılan pozisyonlarından biri de, Beşiktaşlı Necip’in, Konyasporlu Amir’e yaptığı harekete Ali Palabıyık’ın ‘devam’ demesiydi. Burada VAR niye müdahale etmedi, müdahale etmeli miydi, etmemeli miydi ? Kamuoyu doğruları öğrenmek istiyor. MHK Başkanvekili Mustafa Çulcu bu tür durumlarda açık ve net yorumlarıyla TFF sitesinden kamuoyunu bilgilendirmelidir. Neden basın sözcülüğünün gereğini yapmıyor, kendisi mi yapmak istemiyor, ya da birileri tarafından mı frenleniyor? Bu tür açıklamaların en sıcak örneğini geçtiğimiz hafta yaşadık. Porto-Roma maçını başarıyla yöneten gururumuz Cüneyt Çakır, son dakikada devam dediği pozisyon için İtalyan basını tarafından haksızca eleştirilirken, UEFA sitesinde açıklanan VAR diyalogları, eleştirileri bıçak gibi kesti. İşte VAR konuşmalarının kamuoyuna eğitim amaçlı açıklanmasının en güzel örneği buydu. Darısı bizim MHK’nın olsun inşallah...

Cüneyt Çakır deyince yazmadan geçemeyiz. Geçtiğimiz hafta Çakır Ailesi için acılarla doluydu. Cüneyt Porto maçına giderken, yolda anneannesinin vefatını öğrendi. Maçın bitiş düdüğü ile de kayınpederi, benimde çok saygı duyduğum insan, Abbas Karaağaç ağabeyimin ölüm haberiyle bir kez daha sarsıldı. Cuma günü Bandırma’da yapılan cenaze töreninde hakem camiası Çakır ailesinin yanındaydı. MHK adına Başkan vekili Mustafa Çulcu, eşi İnci hanımla birlikte cenazede bulunurken, MHK eski başkanı ve TFF Yönetim Kurulu Danışmanı Bülent Yavuz, VAR Koordinatörü ve Hakem İşleri Müdürü Barış Şimşek, Süper Lig hakemleri Hüseyin Göcek, Halis Özkahya, Halil Umut Meler, Alper Ulusoy, Suat Arslanboğa, Süper Lig yardımcı hakemleri Bahattin Duran, Tarık Ongun, Alpaslan Dedeş, İsmail Şencan, Hakan Yemişken le Balıkesir ve civar illerdeki birçok hakem ve gözlemci de cenazeye katıldı. Bunun yanı sıra İstanbul Dernek Başkanı Süleyman Abay’da otobüs tutarak birçok İstanbullu hakem ve gözlemciyle, Çakır ailesinin acılarını paylaştılar. Cenazede FIFA Kadın hakemleri etiketli çelengin 8 Mart Dünya Kadınlar gününde gönderilmiş olması da, özel bir anlam taşıyordu. Başta TFF Başkanı Sayın Hüsnü Güreli olmak üzere birçok kurum ve kuruluş çelenk gönderirken, TFFHGD İstanbul ve Balıkesir şubesinin gönderdiği çelenklerle temsil edildi.

Yusuf Namoğlu’nun sezon başından beri hiç maç vermediği yeni MHK’nın 3 haftada, 3 maç verdiği Abdülkadir Bitigen şansını iyi değerlendiriyor Aman nazar değmesin, fazla da yormamak lazım. Türk hakemliğinin efsane isimlerinden Sadık Deda 1987 yılında bir maçta dört penaltı rekoruna imza atmıştı. Mete Kalkavan bu rekoru Pazar günü egale etti. Son dakikadaki pozisyonu doğru değerlendirseydi, rekor kırıp bir maçta, 5 penaltı vermiş olacaktı. Ama verdiği 4 penaltıdan sadece 1 tanesi doğruydu. Geçtiğimiz hafta sonu vefat eden MHK eski üyesi Sevgili Sadettin Güler’in annesine Allahtan rahmet, Güler ailesine başsağlığı diliyorum.