7.hafta tamamlandı. Süper Lig’de, sezonun beşte biri geride kaldı ama maalesef lig maratonunun bu yüzde 20’lik sürecinde Hakemler ve Merkez Hakem Kurulu kendilerine tanımlanan kredinin yüzde 100’ ünü tükettiler. Neden hakemler performans bakımından istenilen ve beklenen düzeyin çok altında?

Neden hakemlerin performansı, kurtarıcı olarak ülkemizde gösterilmesine rağmen, VAR sisteminden sonra tepetaklak daha da aşağı gitti?

Hakem kadromuzun iskeleti 5 yıldan beri ufak tefek değişikliklere rağmen aynı kişilerden oluşuyor. Peki değişen ne? Değişen 5 yılda, 5 MHK. O zaman hatanın kaynağının hakemlerden değil , hakem yöneticilerinden geldiğinin altını çizmek lazım.

Sayın Zekeriya Alp MHK’sı göreve geldiği zaman futbol ailesi umutla baktı yeni MHK ye, hakemlerin birçoğu da aynı düşünce içindeydiler. Ama ilk icraatlarında, iki hakemi liste dışı bırakarak sezona başlamak, hakemlerin kafasında birçok soru işareti yarattı. Daha 6. haftada sadece sahadaki hatalarından dolayı “hakemin otoritesini zaafa uğrattı” gibi bir bahaneyle, bir hakemin daha sözleşmesinin fesih edilmesi hakemlerin sahadaki tedirgin ve ürkek hallerini katbekat attırdı. Eğer bir şirkette bir personelinizin işine son verdiğinizde, son verme nedeniniz hakkında diğer çalışanları yeterince aydınlatıp ikna edemezseniz, kalanlardan asla faydalanma imkanınız olamaz. Bir Holding sahibi olan Sayın Alp Başkan bunu gayet iyi bilir. 3 hakemin devre dışı bırakılma sebepleri dürüstçe, anlaşılır ve ikna edilir bir şekilde önce hakem camiasına, sonra da kamuoyuna açıklanmazsa, bu hafta olduğu gibi bundan sonraki haftalarda da hakemlerimiz sahada hata yapmaya devam edeceklerdir. Hakemleri bu tedirgin ruh halinden kurtarmak lazım, hakemlerin sahaya sağlam ve cesaretli duygularla çıkmasını sağlayacak ortamı hazırlamak lazım. “Acaba benim sözleşmem hangi takım aleyhine veya lehine hata yaparsam iptal edilir?” korkularından hakemleri uzaklaştırmak lazım. Milli arada derhal bir acil eylem planı yaparak, bu konuya parmak basılması kaçınılmazdır.

VAR sistemi kurulduktan sonra hakemlerin sahada VAR’ dan yardım alma ayarları bir türlü tutmadı. Önce işin suyu çıktı, Türk işi VAR oldu, MHK değişince ayar tutar gibi oldu. Yeni sezonda göreve gelen Alp MHK’sı ayarları ”0”a çekti. VAR yanlışı ortadan kaldırmak, doğruyu bulmak için getirildi. Adaleti sağlamak için getirildi. Ama yeni Merkez Hakem Kurulu, VAR yardımıyla doğruyu bulan adaleti sağlayan hakeme ceza uygulamaya başladı. Hakemlerde ceza alma korkusuyla sahada VAR yardımı almaktan imtina etmeye başladılar. Bu hafta yaşanılan açık ve bariz hakem hatalarında VAR, MHK’nın Bu ceza uygulamasından dolayı yok oldu. Bu yanlış karardan derhal vazgeçilmeli. Dünyada hangi sektörde birisinin yardımıyla da olsa doğruyu bulup işini düzgün yapan kişi cezalandırılıyor. VAR hakem ekibinin bir parçasıdır, tamamlayıcısıdır, destekleyicisidir, yardımcısıdır. UEFA da bu uygulama var, ancak sadece raporda kalıyor, ceza asla uygulanmıyor, UEFA gözlemcileri kendi ülkelerinin en üst düzey hakem yöneticilerinden oluşuyor, bizde ise gözlemcilerimiz VAR eğitimi dahi almadı. Bu tür örnekleri yazmaya kalksak değil sütun, sayfalar yetmez.

Deveye sormuşlar “boynun neden eğri” diye, oda “nerem düzgün ki “ demiş.

Bence sahadaki hakemler “Devenin sadece boynu”