Bir spor kulübünde işler iyi gitmeyince sezon ortasında teknik adam değişikliğine gidilir. Yeni gelen teknik adamın fazla hareket alanı yoktur. Çünkü kadroyu o yapmamıştır. Transferleri o yapmamıştır. Göreve gelmesiyle yapacağı tek iş, eldeki kadrodan maksimum performansı alabilmek için gerekli eğitim ve motivasyon çalışmalarıdır. Merkez Hakem Kurulu da şu anda aynı işi yapıyor. Çünkü başka şansları yok. Milli aradan istifade ederek, 6 gün boyunca yoğun bir tempo içinde Süper Lig’de görev alan hakem, yardımcı hakem ve gözlemcilere ile TFF 1.lig hakemlerine yönelik eğitim ve motivasyon çalışması yapıldı.

Seminerlerde Merkez Hakem Kurulu başkan ve üyelerinin ders vermekten çok, hakemlerle sohbet ve motivasyon amaçlı faaliyetleri dikkati çekti. Eğitimler ise MHK danışmanı Jaap Uilenberg, Hollandalı FIFA Hakemi, FIFA VAR Eğitimcisi Danny Makkelie ve UEFA Yardımcı Hakem Eğitmeni Giovanni Stefenato tarafından yapıldı. Tabii ki eğitimde ana konu VAR uygulamaları idi. Ama disiplin uygulamaları, elle oynamalar da eğitimde önemle üzerinde durulan konulardı. VAR protokolünün ülkemizde hala kamuoyu ve yorumcular tarafından bilinmemesi, herkesin kendi kafasına göre ve işine geldiği gibi VAR beklentisi içerisinde olması, zaman zaman çok yanlış algılara yol açıyor. Bazı yazarlar, yazılarında çağrılmasına rağmen izlemeye gitmeyen hakemin lisansı iptal olur gibi protokol ile ilgisi olmayan kuralları uyduruyorlar.

“VAR daha doğru kararı bulmak için değil, sadece açık ve bariz hataları düzeltmek için kullanılmalı” Bunu biz söylemiyoruz. Protokolde yazıyor ve seminerde de, bir kez daha üzerinde hassasiyetle duruldu. Ama bizim kamuoyu hala bunu kabullenemiyor. “Ne olur gidip bakıverse” tarzındaki yorumlar maalesef hala revaçta... VAR’ın ana prensibinin “ minimum müdahale maksimum fayda “ olduğunun özellikle vurgulandığı seminerin uygulamalara nasıl yansıyacağını hep birlikte göreceğiz. Önümüzdeki hafta arası oynanacak kupa maçları ve kalan 8 haftanın lig maçlarında eğer yorumcular ve yazarların bilgisizliği ve kamuoyundaki yanlış beklentiler devam ederse, uygulamalar ne kadar doğru olursa olsun eleştiriler ve tartışmalar da bir o kadar fazla olacaktır. Geçen hafta bu sütunlarda yazmıştım. Tekrar üstüne basmakta fayda var. Bizde VAR konusunda yazar ve yorumcuların hakemlerden daha fazla eğitime ihtiyaçları var. TFF Başkanı Sayın Hüsnü Güreli’nin bu konuda MHK ve TSYD ile işbirliği için düğmeye basması gerekiyor.