Birinci hafta oynanan 10 maç sonrasında hakemler yine tartışıldı. Artık bu ülkemizin klasiği haline geldi. Spor programlarında tüm yorumcular, sahada oynanan futboldan çok hakem kararlarını yorumluyorlar. Aslında televizyon başında oturanların zaten bir fikri var, hakem kararlarını yorumlamak için futbolu çok iyi bilmek çok gerekmiyor. İyi bir futbol seyircisi için en kolay şey hakem yorumlamak. Bizim yorumcularımız da işin kolayına kaçıyor, 2 saatlik programın 1,5 saatinde hakem tartışılıyor. Yorumcuların hemen hepsi ünlü futbolcu, ya da teknik adam. Seyirci onlardan futbol yorumu bekliyor.

MHK’nın ilk hafta yaptığı yeni isimlere fazla şans veren atama politikası umut verdi. Birkaç önemli olmayan yanlış karar ve kural uygulama hatalarına rağmen gençler kötü sayılmazdı. Kurulun önümüzdeki haftalarda da, yeni isim ağırlıklı atamalar yapmasını bekliyorum.

Haftanın en çok tartışılan 3 pozisyonu vardı. Bu 3 pozisyon için hakem kararlarına kimse %100 hatalı diyemedi.

1. Rize Fenerbahçe maçında Valencıa- Moroziuk mücadelesinde verilen penaltı. Burada yüze gelen el müdahalesi bir ihlal mi? Değil mi?

2. Trabzon-Beşiktaş maçında Flavio’nun, Atiba’nın beline iki eliyle sarılması VAR müdahalesini gerektirir mi?

3. Hatay Başakşehir maçında Ribeiro’nun, Aleksiç’i engellemesine VAR müdahale etmelimiydi?

Bu üç pozisyonla ilgili hakemlerin ve VAR görevlilerinin doğru karar verip vermediklerini bugün açıklanacak yeni hafta atamalarından anlayacağız. Bu pozisyonların 3’ü de, duran top öncesinde ceza alanı içinde savunma oyuncularının daha top oyuna girmeden yaptıkları kural dışı davranışlarından kaynaklanıyor. Maalesef bu tür pozisyonlarda ceza alanı içi güreş minderine dönüyor ve futbolu çirkinleştiriyor. Eğer ilk haftalardan itibaren hakemler bu tür davranışlara karşı proaktif olup, tedbirli ve kararlı davranırlarsa bunların önü kesilir. Ama burada Merkez Hakem Kurulu’nun hakemleri yönlendirmesi de önemlidir. Hakemler bu haftanın atamalarına baktıklarında Merkez Hakem Kurulunun bu konudaki fikrini anlayıp bu hafta sonu maçlarını ona göre yöneteceklerdir.