Ülkemizin birçok yerinde ortaya çıkan orman yangınları yüreğimizi yaktı. Bunların sabotaj olduğu ile ilgili kuşkular artarak devam ederken, her planlamada olduğu gibi bir optimum gözetilerek yapılan yangına müdahale planları olağanüstü bu durum ile karşılaştı. Tüm ilgili devlet kurumları afetin başlangıcı itibariyle bölgelerde canla başla yangın ile mücadele ederken internette ise bir kampanya peyda oldu.

#helpturkey etiketi ile başlayan kampanya yayılarak 1 günde 2.5 milyon tivitin üzerine çıktı. Katarda bir üniversitede akademisyen olan Marc Owen Jones bu kampanya ile ilgili bir inceleme yayınladı. Teknik araçlar ve özel yazılımlar kullanılarak yapılan inceleme ile bu etiketin nasıl yayıldığı, en çok hangi hesaplarla paylaşıldığı gibi birçok bilgiye ulaşmak mümkün. Bu çalışmadan bazı önemli bulguları paylaşmak istiyorum.

  • #helpturkey etiketi kullanıldı. Tüm başlangıç tivitlerindeki içeriklerde kullanılan resimler ortaktı. Birileri bu resimleri tasarlamıştı. Paylaşımların metinleri de ortaktı. n Çalışmada 46.000 twitter hesabının 160.000 etkileşimi incelendi.
  • Paylaşımları paylaşanların birbiri ile ilişkilerine göre komşuluk haritası çıkarıldı. Burada birbirine yakın birbirinin paylaşımların paylaşan binlerce hesaplık (7400 hesap) bir komşuluk ortaya çıkarıldı. Yani tek bir etiketten başlayarak bu etiket ile aynı anda paylaşım yapan binlerce hesap. Sosyal medya robotları. Nam-ı diğer şer odağı.
  • Bu hesaplar incelendiğinde hesapların yeni açılmış olduğu anlaşıldı. Hesap isimleri isim ve rakamlardan oluşuyordu. Örneğin @ege20281770.
  • Hesaplar incelendiğinde robot hesapların boş olduğu, attıkları tivitleri sildikleri ortaya çıktı. Twitter bu tür robot kampanyalarını tespit etmek için bir algoritma kullanıyor ve tespit edilirse etiketi TT listesinden kaldırıyor. İşte bu hesapların dünkü tivitleri silmelerinin nedeni, Twitter’ın bu tür robot kampanyaları anlamak için kullandığı algoritmaya yakalanmamak. Robot tespit algoritmasından kaçmanın bir diğer yöntemi de kullanıcı hesabı ismini değiştirmek ve bu etiketteki tivitleri silmek. Gerçekten de yakalanmadan milyonlarca tivite ulaşarak TT ‘de kalabildiler.
  • Tivit kampanyası gece 00.16’da ani bir zirve yapıyor ve sonra birden yavaşlıyor.
  • Birden fazla dilde de okunabilsin diye farklı dillerde içerikler hazırlanmış. Böyle olunca bu şekilde çevre ile ilgili bir TT kampanyayı dünyanın öteki ucundaki ünlüler dahi yaymışlar.
  • Maalesef aynı metinleri alıp birebir kullanan birçok da Türk ünlü gerçek kişi hesaplar da var.

 

Bu kampanyanın ön yüzünden bakınca bir yangını söndürmek gibi oldukça pozitif bir mesaj var. Ancak yurtdışına verilen arkadaki mesajlara baktığımızda, “Zayıf ülke”, “ekonomisi zorlanacak” ve “Turizm için tehlikeli, turizm için gitmeyin” mesajlarını da vermiş oluyor. Özellikle döviz ihtiyacı olan bir dönemde. Türkiye’nin bölgesinde verdiği, aslında bir hayatta kalma mücadelesi olan mücadelede oluşturduğu psikolojik “zayıf” imajı, bununla beraber Türk vatandaşları nezdinde oluşturduğu mesajlar da cabası.

Şimdi, Amerikan Rand şirketi ve Biden’ın “Erdoğan’ı değiştirmek için sözde demokrasi ittifakına destek vereceğiz” açıklamasının yöntemleri daha da aşikâr olmuştur. Kibrit, kuru hava, ateşin çocukları isimli teröristler, bir avuç da sosyal medya robotu. Elbette yabancı fonlarla beslenen fondaş medyayı da, benliğini kaybetmiş ülkesini sevmeyen muhalefeti de.

Görüldüğü gibi artık gerçek sabotajlar ile siber algı operasyonları/propagandalar iç içe. Bunun bilincinde olalım. Büyük siyasetçi Başbuğ Türkeş’in sözünü de unutmayalım, “Ülkücü; başını ülkücünün çekmediği bir oluşumun içerisine girmemelidir.” Twitter kampanyaları da buna dâhil.

Bundan sonraki aşama bu kampanyaları düzenleyenlerin bulunması. Bu ise çok zor bir uğraş. Ama imkânsız değil. Eminim emniyet ve istihbarat teşkilatlarımız buna da başaracaktır.