Yıllar önce sadece taraftarlar vardı, sonra fanatikler oluştu, derken holiganlar ortaya çıktı. Şimdi de sahalarda ve statlarımızda maalesef teröristler var. Bunlar da “Spor teröristi.”

Birkaç haftadan beri hakemlere karşı yaygınlaşan şiddet, pazar günü İzmir’de farklı bir boyutta yaşandı. Umarım ders alınır. Ancak gidişata bakıyorum da, bazı yöneticilerin “Münferit olay” yorumlarıyla, cezaların yumuşatılma yolu açılmak isteniyor. Ne acı ki? Ufukta, maçın tekrarı, ya da kaldığı yerden devam kararı görünüyor. Sayın Büyükekşi göreve geldiğinden beri prensipli duruşuyla, kamuoyunda olumlu puan topladı. Büyükekşi’nin, İzmir’e gidişini, ziyaretlerini, temaslarını ve durumu yerinde tespit etme hedefini olumlu buluyorum. Ancak bu ziyaretler esnasında gözlemlenen dostluk ortamları, cezaların hafiflemesinin yolunu açmamalıdır. Bu maç için verilecek cezalar, Büyükekşi federasyonunun ilk önemli sınavı olacak. PFDK ve TFF’nin alacağı kararlar bu tür olaylara ya tamam, ya da devam mesajı verecek. Ceza aşamasında, onun bunun gönlü olsun, üzülmesin, mağdur olmasın duyguları ön plana çıkarsa, daha büyük olaylara da davetiye çıkar. Ama caydırıcı ve yaptırım gücü yüksek kararlar, bu tür olayların önlenmesinde büyük rol oynar. Hafifletilmeyen cezalar kamuoyunda büyük destek görecektir.

FİŞEKLERİN PARASI NEREDEN ?

Yanıcı ve patlayıcı maddelerin stadyuma sokuluş şekli, tam bir organize terör örgütünü işaret ediyor. Konu ile ilgili devletimizin emniyet güçleri ve istihbarat teşkilatı, hassasiyetle çalışarak tüm gerçekleri mutlaka ortaya çıkartacaklardır. Nasıl dış güçler ve ülkemizin huzurunu bozmak isteyen düşmanlarımız, bölücü terör örgütlerine silah ve maddi destek sağlıyorsa, pazar günkü işaret fişeği organizasyonunun finansal desteğini sağlayanlar da esas suçlulardır. İnşallah, arkasında kulüp yöneticileri, yada kulüp bütçesinden yapılan harcamalar çıkmaz.

İSTANBUL’DA FUTBOL DURDU

Haftada 1000’e yakın maçın oynandığı İstanbul amatör kümelerinde geçen hafta tüm maçlar iptal edildi. Kararı alan İstanbul il futbol temsilciliği ve tertip komiteleri. Yapılan açıklamada, istenmeyen şiddet olayları sebep olarak gösteriliyor. Önceki haftalarda bu sütunlarda ASKF başkanı Sayın Ali Düşmez’den bir tavır beklediğimizi yazmıştık. Verilen cezalar gerçekten caydırıcı ve yerinde oldu. Olay yaratan kulüplerin ligden ihraç edilmesi ve kişilere verilen cezaların caydırıcılığı, ilerleyen haftalarda sahalara olumlu yansıyacaktır. Bu duruşlarından dolayı başta Ali Düşmez olmak üzere, İstanbul İl Temsilciliği, Disiplin kurulu ve Tertip Kurulu alkışı hak ettiler.

İNGİLİZCE SINAVI

Geçtiğimiz hafta yeni yılda FIFA kokardı takacak iki hakemimizin UEFA tarafından yapılan lisan sınavında, barajı geçtiklerini yazmıştım. Önceki gün ise, medyada çıkan bir haber, hakemlerimizin İngilizce’den sınıfta kaldığını iddia ediyordu. Şeffaf çalışmayı hedefleyen TFF’ye rağmen, ketum Sabri Çelik zihniyeti, bazı şeyleri anlamsız bir şekilde gizli kapaklı yapmaya çalışınca, böylesine yalan-yanlış haberler üretiliyor.

Gelelim olayın aslına... MHK’nın yerine duruma biz açıklık getirelim. Merkez Hakem Kurulu, Süper Lig hakemleri arasında isteyenlerin katılabileceği bir yabancı dil sınavı düzenledi. Bu sınav bağımsız bir kuruluşa yaptırıldı. Sınav sonucunda hakemlerin İngilizce seviyeleri tespit edildi. Kısacası bu bir geçme kalma sınavı değil. Bu bir seviye tespit sınavı. Sınav sonucunda yetersiz düzeyde olanlarla birlikte, üst seviyede lisan bilenler de çıktı. MHK da, bu sınav sonuçlarını baz alarak FIFA listesini belirledi. Geçen hafta yazdığımız gibi, iki yeni FIFA hakemimiz de, UEFA’nın düzenlemiş olduğu lisan sınavından barajı geçti. İşin aslı budur, Nokta.