Sezon başından bu yana, Türk futboluna Süper Lig hakemliği düzeyinde hizmet etmiş büyüklerimizin ölüm haberleri ard arda geliyor. Şu ana kadar Süper Lig de düdük çalmış 5 hocamızı kaybettik. Kendine göre doğrularından asla ödün vermeyen ve bu yolda inatlaşıp pire için yorgan yakabilen sevgili Ethem Atasoy ile başladı furya. Daha toprağı kurumadan yine Ankara’nın nevi şahsına münhasır ağabeyi Selahattin Salar hocamız vefat etti. Derken duayen büyüğümüz Hilmi Ok hocamızın ölüm haberi geldi. Hemen ardından İstanbullu birçok hakemin yetişmesinde büyük emeği olan Yalçın Darıcı hocamıza veda ettik. Ve geçen hafta İlyas Ayan büyüğümüz sokağa çıkma yasağı gününde sessiz sedasız aramızdan ayrılıverdi. Herkes 2020 tuhaf yıl diyor ya, hakem camiasında da bu sezon “Yaprak Dökümü” hiç durmadı. Allah yaşayan büyüklerimize sağlıklı uzun ömürler versin.

İlyas hocanın vefatı sonrası TFF Sitesi haberi şöyle duyurdu: “Eski FIFA kokartlı hakemlerimizden İlyas Ayan vefat etti.” İlyas hocam bugünkü statüye göre hakemlik yapmış olsaydı, yıllarca FIFA kokartı taşırdı. O dönemde Beynelmilel kokartlı hakemler uluslararası düzeyde kaç maç yönetmiş olurlarsa olsunlar, en az 2 tane A Milli maçı yönettikten sonra FIFA kokartı takıyorlardı. O statü bugün hala geçerli olsaydı, bizim şu anda 7 değil, 3 ya da 4 FIFA hakemimiz olurdu. TFF sitesi Ilyas hocaya vefatından sonra, layık olduğu, ama hakemliği döneminde statü gereği takamadığı FIFA kokartını vefatında takıverdi !

Türk hakemliğinin en önemli eksiklerinden bir tanesi de iyi bir arşiv sahibi olmaması. Hakem işleri müdürlüğündeki evraklar, bu bilgilerin hepsine sahip ama bunların elden geçip toparlanması lazım. Kim, kaç yıl FIFA kokartı taktı ? Kaç maçta düdük çaldı ? Kim, yurtdışında hangi kategoride, hangi maçlarda, kaç düdük çaldı ? Kimler, ne kadar süreyle Merkez Hakem kurullarında başkanlık ve üyelik yaptılar? Bu tür bilgilerin TFF sitesinde yer alması hem şeffaflığı sağlar, hem de birilerinin hakemlik kariyeri hakkında kamuoyunu yanıltmasının önünü tıkar. TFF’nin en yoğun departmanı olan, Hakem İşleri Müdürlüğünde şu ara işler sakinken, böyle bir çalışma yapıp da tarihe ışık tutmak iyi olmaz mı ?

Ne dersiniz Sayın Zekeriya Alp başkanım?