Basketbol Süper ligine verilen arada heyecan “All Star” organizasyonu ile devam etti. Her sene gelişme gösteren ve daha renkli hale gelen organizasyona ilgi bu yıl daha fazlaydı. Shane Larkin’in kaptanlığını yaptığı kırmızı takım, De Colo’nun liderliğindeki beyaz takımı yendi. Gecenin en anlamlı anı basketbolumuza oyuncu, antrenör, yönetici ve yazar olarak büyük hizmetler veren Yalçın Granit’e yaşam boyu “All Star”ödülü verilmesiydi.

Merakla beklenen ve yabancı oyuncuların da mücadele ettiği smaç ve üç sayı yarışmasında Türk oyuncuların birinci olmasının da anlamı büyüktü. Genç Onuralp Bitim rakiplerini geride bırakıp smaç yarışmasını kazandı. Fenerbahçe’nin kaptanı Melih Mahmutoğlu da üç sayı yarışmasını üçüncü kez kazanan ilk oyuncu oldu. Metecan Birsen, Berk Uğurlu, Doğuş Özdemiroğlu gibi 95- 96 jenerasyonunun önemli isimleri ligdeki performanslarını “All Star” maçına da yansıttılar.

Bunlar basketbolumuz açısından sevindirici tabi. Durup dururken de olmuyor. Çalışmanın, emeğin sonucu bu... Şu anda ligde şans bulan ve basketbolumuza, milli takıma yıllarca hizmet edecek genç oyuncu sayısında ciddi bir artış var. 20 yaş ve altında olup ligde şans bulan oyuncuların çokluğu anlamlı ve önemli. Şehmus Hazer, Furkan Haltalı, Alperen Şengün, Adem Bona, Onuralp Bitim, Mustafa Kurtuldum, Yiğitcan Saybir, Muhaymin Mustafa, Ömer Can İlyasoğlu, Ekrem Sancaklı, Sadık Kabaca, Atakan Erdek, Batın Tuna, Efe Ergi Tırpancı gibi tam 28 genç süper ligde ciddi sayılacak süreler aldı. Genç oyuncuları toplam aldıkları sürelerde geçen sezonlara göre önemli bir artış da var. İstatistiklerin de öyle. Elbette yabancı sayısının da etkisi var. Ancak sporcuların ve onlara bu şansı veren kulüplerin, antrenörlerin de hakkını vermek gerek.

Bu 28 oyuncuyu toplam 10 takım oynattı ligde. Galatasaray,Türk Telekom, Gaziantep Basketbol, Afyon, Ormanspor, Sigortam Net İTÜ 20 yaş altı hiçbir oyuncusuna süre vermeyen takımlar oldu. Buna karşı hem lige hem Avrupa’da ciddi bir rekabetin içinde olan Anadolu Efes, Fenerbahçe dahil on takım gençlere şans verdi. Alt yapıya verdiği önemle sayısız oyuncu yetiştiren Teksüt Bandırma bu alanda liderliğini korudu ve altı isimle öne çıktı. Tofaş beş genç oyuncuya şans verirken, Büyükçekmece, Anadolu Efes, Fenerbahçe, Darüşşafaka üçer, Karşıyaka iki, Bahçeşehir Koleji, Bursaspor ve Beşiktaş birer oyuncuya şans verdi. Ligin en çok dakika alan genci Teksüt Bandırma’da maç başı 17.11 dakika ile ŞehmusHazer oldu.

Bandırma ekibi, bire beş veren tarla gibi. Öyle verimli ki. Oynattığı, oynatmadığı, başka takımlara verdikleri, milli takımlara gönderdikleriyle, alt yapı başarılarıyla, yıldız adaylarıyla… Ne kadar övünseler, ne kadar övülseler az. 45 yıldır basketbola hizmet veren, sayısız oyuncu yetiştiren Tofaş da ha keza öyle. Muhsin Yaşar, Berkan Durmaz’ın gelişimi, Batın Tuna, Bora Satır gibi isimlerin A takımda yer bulması çok önemli. Bu iki takım gençlere verdikleri dakikalar ile başı çekiyor. Anadolu Efes, Fenerbahçe üst düzey yarışmacı kimliklerine rağmen gençleri oynatmaktan çekinmiyor. Darüşşafaka Doğuş’un yanına yeni isimleri hazırlıyor. Arzulanan düzey de olmasa da basketbolumuzda bir kıpırdama var. Hem kısa hem uzun oyuncu pozisyonun da büyüyen bir yetenek havuzu oluşuyor.

Geleceğe umutlu bakmak için yeterli neden var. Bu tür yetiştirip, oynatan kulüp sayısı arttıkça basketbolumuz da umutlar da büyüyecek. Doğru antrenörlerle doğru modelle çok çalışmak lazım. Başka bir yol yok. Örnekleri ortadayken, bizim antrenörlerimizin, oyuncularımızın yaptıkları ortadayken başka bir yol aramaya da gerek yok.