Geçen hafta Eurolig’de 12. hafta maçları oynandı, lider Anadolu Efes.

Basketbol Süper Ligi’nde 11. hafta geride kaldı, Karşıyaka, Tofaş’a yenilince Ergin Ataman ve ekibi içerde de zirveye çıktı.

Afyon Belediye ligin en ilginç ekiplerinden. Son anda kurulan bu takımın sadece hücum yönü değil, mücadelesi de üst düzeyde. Asla kolay teslim olmuyorlar. Tofaş’la oynadıkları dışında 7 maçı hep son bir dakika içinde kaybettiler. Bir iki tanesini çevirebilseler bugün başka durumdaydılar. Yine öyle oldu. Beaubois’in yüzde yüzle oynadığı ve 28 sayı attığı ilk bölümün ardından farkı 19’a kadar çıkaran Anadolu Efes, rehavete kapılınca Afyon ekibi cezayı kesiyordu. Üçüncü periyotta 31-16’lık skor yakalayan Afyon Belediye, sonlara doğru öne de geçti. Ancak Micic ve Pleiss’in de devreye girmesiyle Anadolu Efes hem günü kurtardı hem liderliği.

Haftanın maçı Tofaş-Karşıyaka arasındaydı kuşkusuz. Belki de sezonun en iyi maçıydı. İki taraf da kazanmak için çok çaba harcadı son ana kadar. Karşıyaka’nın kaybetmesinde baş nedeni faullerdi. Etkili isimler Moran ve Semih’in oyun dışı kalması, Taylor ile Metecan’ın dört faulle oynaması İzmir ekibinin oyun düzenini etkiledi. Serbest atışlarda 25-15, benç sayılarında 45-15, asistlerde de 30-23 üstünlüğü Tofaş’a galibiyeti getirirken, rakibini de liderlikten etti.

Savunmaların dikkat çektiği bir haftaydı. Özellikle dört maçta. Fenerbahçe, Türk Telekom, Galatasaray, Darüşşafaka rakiplerini sezon ortalamalarının altında tutarak galip gelmeyi bildiler. Euroligde gelen galibiyetlerle nefeslenen ancak hala kat etmesi gereken yolu olan Fenerbahçe, antrenman havasında bile geçse Ormanspor’u sezon ortalaması olan 78’in çok altında 52 sayıda tuttu. Obradoviç bile dayanamadı gençleri sahaya sürdü. Egehan 16 sayı ile ilk kez bu kadar ön plana çıktı.

Aynı şekilde Darüşşafaka da, Beşiktaş’ı mağlup ederken, ortalama 76 atan rakibini 59’da tuttu. Sinan’ın liderliğinde maçı erken kontrol altına alan Daçka, ligin en dengesiz takımını rahat geçti. Galatasaray, ligin flaş ekibi Teksüt Bandırma’yı beklediği kadar kolay yendi. Ve rakibine bir galibiyet daha yaklaştı, Sarı Kırmızılılar. Topu, skoru iyi paylaştılar. 20 asist bunun göstergesi. Genç rakibine tempo şansı vermedi. 20 top kaybına zorladı. Sonuçta 83 sayı atan rakibini 70 sayıda tutarak galibiyete uzandı.

Beş haftadır kazanamamanın psikolojisiyle Bursaspor karşısına çıkan Türk Telekom’un ne yapacağı merak konusuydu. Aslında oyun falan da kimsenin umurunda değildi. Galibiyet yeterliydi nefes almaları için. Rakip sınırlı oyuncuyla oynasa da işini sıkı tuttu bu kez Türk Telekom. Bursaspor’a çemberi göstermedi. Ortalama 77 atan konuk ekip 62’de kaldı. Wiltjer’in yüksek yüzdeyle attığı 20 sayıya, Fall da 13 sayı, 11 ribaund, 6 asist ve 3 blokluk performansla eşlik edip maçın yıldızı oldu. Türk Telekom da iki yüzü keskin bıçak gibi. Kadrosu iyi, zengin. Oyunu soğutma ve ısıtmayı daha iyi becerip, tuhaf top kayıplarını yapmasalar şu anda farklı bir yerdeydiler. Daha farklı yerlere gelecek potansiyele sahipler. Tabi kullanırlarsa.

Bu sezon büyük hayal kırıklığı yaşayan Bahçeşehir Koleji, Arel Üniversitesi’ne karşı çok kritik bir galibiyet elde etti. Hayes’e 9 sayıda tutan Bahçeşehir Koleji, yabancılarıyla sonuca gitti. Böylece alt sıralardaki mücadelede rakibine ve Afyon Belediye’ye bir puan daha yaklaştı. Kadrosuna yaptığı takviyelerle toparlanan Gaziantep Basketbol da ne yapacağı belli olmayanlar sınıfından. Kendi sahasında Sigortam Net İTÜ’ye karşı ecel terleri döktüler. Ev sahibi takımın yabancıları 76, İTÜ’nünkiler 81 attı. 20-13’lük yerli katkısı maçı ev sahibi takıma iki sayı farkla getirdi.

Son saniyeye kadar mücadele eden İTÜ’nün benzer maçlar oynaması ve galibiyetler alması şaşırtıcı olmaz.