Rahmetli Alparslan Türkeş Bey, tarihte örneklerine pek sık rastlanmayan müstesna şahsiyetlerden biridir. “Bilge Lider", "Tarihi Şahsiyet" gibi sıfatlar, Alparslan Türkeş Bey’i anlatmakta kullanılan başlıca sıfatlar olarak Türk milleti tarafından benimsenmiş ve kabul görmüştür. Tarihi geleneğimiz açısından onu en iyi anlatan, tanımlayan sıfat ise "Başbuğ" olmuştur. Alparslan Türkeş Bey, Türk dünyasının başbuğu unvanına, sahip tarihi bir şahsiyettir.

Yaşadığı çağı aşan lider, Başbuğ'um Türkeş

Ülke gerçeklerine uygun uzun, orta ve kısa vadeli planlamalarla çözüme yönelik hedefleri olan ve bu hedefleri uygulayan bir tarım politikası ile üretici, işçi ve tüketici mutlu olabilir. Bunun için devletin koruma şemsiyesi altında kendini güvende hisseden örgütlü çiftçi, liyakatli, uzman bir kadronun katılımı ile hazırlanan ve uygulanan tarım politikaları başarılı olur.

Ülkemizde tarımsal sorunların tartışıldığı, çözüm ve politikaların üretildiği geniş tabanlı toplantılardan sonra 25-27 Kasım 1997 tarihlerinde yapılan I. Tarım Şurası, 7 yıl sonra 29-30 Kasım - 1 Aralık 2004 tarihlerinde yapılan II. Tarım Şura’sı ve 18-21 Kasım 2019 yılında yapılan III. Tarım Şurası genel hatlarıyla incelendiğinde yapılması gerekenleri ve alınacak önlemleri Başbuğ yıllar önce görerek "Tarım Kentleri" projesini hazırlayarak program haline getirtmiştir.

Rahmetli Başbuğ; köylerdeki nüfusun zamanla şehirlere akacağını yıllar önce sezmiş ve “Kalkınmanın büyük merkezlerden çevreye doğru değil, çevreden başlatılarak büyük merkezlere doğru yürütülmesi lazımdır” diye belirtmiştir.

Güçlü yarınların teminatı için “yerli” ve “milli” plan, proje ve teknoloji hamlesini gerçekleştirmeliyiz anlayışıyla "Tarım Kentleri" projesini programa almıştır. Bu proje ile köylerimiz ekonomik ve sosyal yapı değişikliğine uğrayacaktır. Tarım kentleri, köy ve milli kalkınmamızın temel projelerinden birisi olacaktır. Bu proje ile iki köklü devrimi gerçekleşecektir. Bunlardan birisi sosyal, ikincisi ise ekonomik köy kalkınmasıdır. Bu projeyle köylerimiz sosyal yönden yeni bir yerleşme biçimine sokulacaktır. Yol, su, elektrik gibi temel altyapı tesislerine, okul, hastane, kamu hizmeti yürüten kurumlar gibi sosyal ve kültürel tesislere ve nihayet atölye, fabrika ve diğer ekonomik kurumlar olacaktır. Yapılacak iş, her bölgede kurulu köyler arasından bir tanesini merkez-cazibe köyü olarak seçmek, altyapı, sosyal, kültürel ve ekonomik tesisleri bu merkez köyünde kurmaktır. Bu köy, ilk, orta ve daha yüksekokulları, teknik ve mesleki eğitim kurumlarını, hastane, kütüphane ve konferans salonlarını, adliye, nüfus, postane gibi resmi daireleri kapsayacaktır. Bu köy çevresinde tarım âletleri, gübre ve ıslâh edilmiş tohumluk fabrika ve istasyonları, banka ve sigorta gibi sınai ve ekonomik tesisler kurulacaktır. Böylece, merkez-cazibe köyü, kentleşecek tarım kenti halini alacak, çevredeki diğer köy halkını, işçi, memur ve mühendis olarak kendisine çekecektir. Köydeki âtıl iş gücü üretici olacak, tarımdan endüstriye kaynak akımı başlayacaktır. Tarım makine ve aletleri yapan makine sanayii, gübre sanayii ıslâh edilmiş tohum sanayii, tarım mücadele sanayii kurulacaktır. Her tarım kenti, aynı zamanda bir tarım sanayii kenti olacaktır. Köyün ekonomik kalkınmasının ikinci yönü, reformlardır. Tarım reformu, üç hareketten ibarettir. Toprak reformu; teknik ve kredi reformu. Toprak reformu, ilk olarak parçalanmış, tarım topraklarının toplulaştırılmasını sağlayacaktır. Tarım işletmeciliğinde gerekli teknik araçlar ve krediler, bir teşkilât eliyle sağlayacak ve bu teşkilât tarım reformunun üçüncü hareketi olan köy tarım kooperatifleri olacaktır. Kooperatife üye olmak zorunlu olacaktır. Bu kooperatiflerde, her üye köylü, toprağının ve emeğinin sahibi olarak kalacak ayrıca kredi, sermaye, emek ve teknoloji israfını önlemek için ekonomik anlamda büyük kooperatif işletmeler kurulacaktır. Amaç verimi arttırmak, ülkemizi kalkındırmaktır.

Köy tarım kooperatifleri, teknik araç ve kredi dağıtımında yetkili olup ayrıca pazarlama görevini de yürütecektir. Her köylü, ürününü buraya satacak, aracı ve tefeciler, emeksiz para kazanan sömürücüler ortadan kalkacaktır.

Alparslan Türkeş Bey’e göre, Türk milletinin kalkınması, sanayileşme ile birlikte ve aynı zamanlı olarak köylünün kalkınmasını temin etmek ve bilgi toplumu seviyesini yakalamakla mümkün olacaktır.

Fikir ve projelerin doğruluğunu kabul etmek kadar, onlara uygun doğru plan ve programların aynı zamanda uygulanması önemlidir. Doğru plan ve programlar hazırlanıp, ehliyetli Ülkücü kadrolar ile takip ve tatbik edilerek her türlü çalışmada olduğu gibi tarımsal çalışmalarda da başarılı olunacaktır.

Başbuğ'um, karizmatik liderim, nur içinde yat… Sonsuz şükran ve minnet duygularımla, aziz ruhun önünde saygıyla eğiliyorum…