Basketbolda en önemli olaylardan biri Dimitris İtoudis’in Fenerbahçe’nin başına geçmesi oldu. Törende konuşan İtoudis, ülkece yıllardır tartıştığımız konuyu dile getirip, “Neden 80 milyonluk Türkiye, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ gibi nüfusu daha az olan ülkeler kadar oyuncu çıkaramıyor?” diye sordu. Türk basketboluna bir dolu isim yetiştiren ancak tarih olan Banvit’te sekiz yıl önce çalışan bir koç olarak soruyor. Demek ki o günden bu yana görüntümüz fazla değişmemiş. Şampiyon koçun ardından göreve gelen tecrübeli teknik adamın neler yapacağını, Türk basketboluna kazandıracaklarını sezon içinde göreceğiz.

Aslında oyuncu da yetiştiriyoruz yıldız da. Ama sayı çok az. Başkaları 10 milyon nüfustan bizden kat be kat fazla oyuncu yetiştiriyor.

Sadece basketbol değil bütün sporlarda. Her tür imkana rağmen Türk sporunun hala büyük sorunları var demektir bu.

Basketbola dönersek. Elbette bizim de çok iyi antrenörlerimiz, alt yapı kulüplerimiz var. Anadolu Efes, Tofaş, Karşıyaka. Bir dolu kulüp oyuncu yetiştiriyor. Ama bunların çoğu oynayacak mecra bulamadan, yeterince gelişemeden kaybolup gidiyor. Bu yüzden bireysel antrenmanlar çok ön plana çıkmaya başladı. Ama basketbol bir takım sporu. Oyuncu oynarsa gelişiyor. Gençlerin önünü açmadan, okul mu spor mu açmazından kurtarmadan istediğin kadar iyi antrenörün olsun fark etmez. Alt yapıdan sonra oynayacakları bir ortam olmalı. Birçok kulüp bunu rezerv takım oluşturarak aşmaya, üretmeye çalışıyor. Fenerbahçe geç de olsa Sertaç Komsuoğlu’nun göreve gelmesiyle bu yolda adım attı. Sonuç ortada.

Bunu en iyi uygulayan kulüp Banvit’ti. Üst seviye oyuncular çıkardı. Son örnekleri şu anda milli takımda. Şehmuz, Sadık, Alperen. İlgisizlik yüzünden kapıya kilit vurdu bu fabrika. Frutti Ekstra Bursaspor sezonun flaş takımlarından. Oynamadan oyuncu olunmaz dedik ya. Onuralp Bitim’in geldiği seviye ortada. Şimdi de Yiğitcan Saybir ve Enes Berkay Taşkıran’ı parlatacaklar muhtemelen. Alt yapıya Banvit’in mimarlarından Ahmet Gürgen’i getirdiler. Yani hazır başarılmış örnek varken bir şeyleri yeniden keşfetmeye gerek yok.

Son bir söz. Yılmaz Vural, iddia oynayan basketbol hakemi, oyuncu, antrenör var dediğinde ortalık ayağa kalkmıştı. Federasyon da işi ciddiye alıp manipülasyonlara karşı Şeffaflık Tescil Teknoloji’ni hayata geçirmek için bir şirketle anlaştı. Bakalım ne olacak?