Basketbolda hem lig hem Avrupa’daki maçlarla yoğun bir hafta geçirdik. Fenerbahçe, Galatasaray’ı 3-0’la geçerek kadınlarda 15’inci şampiyonluğunu kazandı.

Anadolu Efes, sıkıntılı da olsa F4’e kaldı. Sevindik. Karşıyaka, 2012-2013 sezonunda bir sayıyla kaybetmişti Eurochallenge kupasını. Bu kez Şampiyonlar liginde çok yaklaştı. Yine olmadı. Adeta eliyle verdi kupayı. Üzüldük. Karşıyaka, potaya usanmadan yatırım yapan ender kulüplerden. 2014-15 sezonu lig şampiyonluğu başlı başına olay. Geldiği nokta mücadele, yatırım ve istikrarın eseri. Kalbi basketbolla atan Karşıyaka, bir gün Avrupa’dan kupa getirecek. Bu tabloyu yaratan, yaşatan kulüp yönetimleri ve tabi ezeli ve ebedi destekçi Yaşar ailesi, bu takıma ayrı bir ruh katan Ufuk Sarıca ve ekibi övgüyü hak ediyor.

Ligde normal sezon covid ve Avrupa mesaileri nedeniyle ertelenen maçların ardından bitti. LH Fethiye, Afyon’u geçti. Petkim, Bahçeşehir Koleji’ni yenince ligden düştü. Anadolu Efes, Fenerbahçe’yi, Beşiktaş, Karşıyaka’yı formalite maçlarında yendi. Play off maçları bugün başlayacak. Ama kim dördüncü kim beşinci hukuken belli değil. Çünkü Tahkim Kurulu, Tofaş-Beşiktaş maçıyla ilgili kararı vermedi. Karar 28 Mayıs’ta duruşmalı oturumda çıkacak. Sıralama önemli. Dördüncü saha avantajı alıyor, geliri artıyor. Tahkim haklı bulursa, Beşiktaş dördüncü oluyor. Tofaş-Beşiktaş serisi yarın başlayacak. Beşiktaş, “Seri dursun” başvurusu yaptı. Henüz bir sonuç yok.

Federasyon programı açıkladığına göre Tahkim’den aksi bir karar beklemiyor. Maçlar ertelense milli takım programı alt üst oluyor. Kendi Tahkim’i olmayan camia, futbol dışı tüm federasyonlara hizmet eden Tahkim Kurulu’nun keyfini bekliyor. Bir aydır gündemdeki duruma önlem alması gereken Basketbol Federasyonu da. Onlar sorun çözmek yerine 30 yıl önce kapanan konunun yansımaları nedeniyle FİBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel’e verilen 300 günlük cezanın keyfini sürüyor. 2010’da kaptan Hidayet, “Bu gençler maddi manevi her şeyi hak ediyor” demişti. Bu devlet de vermişti çok tartışılan trilyonluk desteği. O gençler yıllardır yönetimde. “Biz basketbola yönetici olarak ne verdik?” diye düşünüyorlar mı acaba. Abdi İpekçi Spor Salonu’nu yıkmaktan başka.