Cumhurbaşkanı 16.03.2023 tarihinde Olağanüstü Ankara Zirvesi’ndeki konuşmasında "Türk Yatırım Fonu'nun, Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye katkı sağlayacağına inanıyorum. Fona, İstanbul ev sahipliği yapacaktır" diyerek çalışmalarını daha önce duyduğumuz bir gelişmeyi haber vermiş oldu. Konuşmanın devamında fonun amaçları belirtilmekteydi:

"Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşması'nın imzalanması, Zirve'mizin somut kazanımlarından biri olmuştur. Fon sayesinde, KOBİ'lere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji çalışmalarına destek sağlanacaktır. Tüm bu alanlarda firmaların finansmana erişimi kolaylaşacak, ayrıca bölge içi ticaret teşvik edilecektir. Türk Yatırım Fonunun, Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye de katkı sağlayacağına inanıyorum. 'Eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı' ilkesi çerçevesinde kurulacak fona, İstanbul ev sahipliği yapacaktır. Bu şekilde küresel finans camiasında İstanbul'un oynadığı merkezi rolün pekişmesini de temin etmiş olduk."

Aynı TDT buluşmasının bir diğer önemli konusu da Orta Koridor olarak tabir edilen, eskinin İpek yolunun kuzey ya da güney değil, ortadaki yolu olan ve özetle Çin’den Türk devletlerini geçerek Türkiye üzerinde batıya ulaşan koridordu.

Bundan 4 ay önce Kasım 2022 ‘de toplanan TDT Devlet Başkanları 9uncu Zirvesi’nde ipucu verilen bu fon Orta Koridor ile beraber daha da anlamlı olacaktır.

Şu an için 500 milyon dolar olarak kurulan fon yeni ülkelerin dâhil edilmesi ile 900 milyon dolara kadar büyüyecek.

Bu ticaret yolunun ihtiyacı olan, yollar, limanlar, köprüler, demiryolu hatları gibi altyapı ve üstyapıların inşası, dijital altyapıların oluşturulması, ülkeler arasındaki ulaştırma, elektronik, ticaret ve gümrük sistemlerinin entegrasyonunun sağlanması gibi hedefleri olan fonun hedef sektörleri ise, nakliye ve lojistik zincirleri, depolama ve üretim tesisleri, dijital altyapının modernizasyonu, karşılıklı ilgi alanlarında geliştirme projeleri, endüstriyel üretim, altyapı, ulaşım, tarım, bilgi ve iletişim teknolojileri, yeşil ekonomi ve turizm olacak.

Fonun ilk adımını oluşturacağı hedeflerden birisi de Rusya’nın Gazprombank ve Sberbank’ı, Çin’in ICBC’si gibi büyük ve bölgesel fonlamalar yapabilen bir TDT Bankası oluşturmak.

Dünyanın ekonomik merkezinin batıdan doğuya kaydığı, yükselen büyüme ve kalkınma potansiyeli olan ülkelerin Uzak Asya, Orta Asya ve Afrika olarak belirdiği 21. yüzyılda, bölgenin aynı zamanda doğal bir enerji, transit ve lojistik merkezi olması da bu adımları doğruluyor.

“Coğrafya kaderdir” sözünün lehimize işleyeceği günlerin büyük bir ışıkla önümüzde parıldadığını umutla görüyoruz.

1992’den Sayın Devlet Bahçeli’nin verdiği haberle, 21. yüzyılda Cumhuriyetin 100. Yılında 2023 yılında Lider Türkiye olarak Türkiye’yi görüyoruz!

Hamdolsun.