Basketbolda yıldızın da olsa, elindeki malzeme kaliteli de olsa kazanmak için mücadele etmek savaşmak şart. Play off mücadelesinde hemen her seride gördük bunları. Tarihin en çekişmeli, en sert serilerini izledik. Finalin de öyle geçeceğini bekliyorduk. En azından ilk iki maçta yanıldık.

Fenerbahçe saha avantajıyla başladı. Beklemediği kadar rahat iki galibiyetle skor ve psikolojik üstünlüğü yakaladı. Anadolu Efes’in Eurolig finali, uzayan lig serileri derken müthiş yorucu bir maratondan gelmesi en büyük sorunuydu. Micic’ten mahrum kalması tuzu biberi oldu.

İlk maçta Fenerbahçe, üç sayı ve serbest atışlarda geride kaldı. Ribaund ve iki sayılık basketlerle fark yarattı. De Colo ve Vesely’nin önderliğinde sonuca gitti. Anadolu Efes zaman zaman kazanacakmış görüntüsü verdi. Ancak, Beaubois ve Bryant yetmedi. Fenerbahçe de Booker, Guduriç, Henry ve Metecan da vardı.

İkinci maçta Micic kadroda, Dunston ve Singelton dışardaydı. Ataman, Moerman’ı dahil ederek dört numaradan katkı bekledi. Fransız 5 ribaunda aldı. 0/5 atıp, bir sayıda kaldı. Tıpkı ilk maçtaki gibi ilk periyot yine 20-18 Anadolu Efes üstünlüğüyle bitti. Bu sefer beklenen çekişmeyi göreceğiz diye düşünürken Fenerbahçe öyle bir ikinci periyot oynadı ki.

Anadolu Efes altı dakika sayı atamadı. Savunmada zaten iyi oynayan sarı lacivertliler, pota altında sertliği bir doz daha arttırdı. Bunu yaparken ilk maçta 18/20 serbest atış kullanan rakibini bu kez 7/10’la sınırladı. Üç sayı ve serbest atış performansını da yükseltti. 36-12’lik ikinci periyod skoru maçın sonucunda etkendi. İk taraf arasındaki asıl fark mücadele ve takım oyunundaydı.

Anadolu Efes eksik de olsa kendi tempolu oyunu ve yıldız katkısı ile en kötü anlarda bile sonuca gidebilen bir takım. Fenerbahçe iki maçta da buna engel oldu. Kısalara baskıyla organize olmasını engelledi. Larkin ve Micic’i zorlamalara mahkum etti. Fener’in yıldızları ikinci maça da damga vurdu. De Colo 1/1 iki, 4/4 üç sayı yüzdesiyle 16 attı. Vesely 18 sayı, 8 ribaund, 3 asistle oynadı. Tarık 17, Guduriç 18 Booker 13 sayı ile destek verdi. Fenerbahçe bu kez dışardan da attı. Anadolu Efes durumu değiştirecek deneyime ve kadroya sahip de, bu şekilde değil. Hata şansı yok. Fenerbahçe’nin kaybetme lüksü var. Ama iki maçtaki görüntüleri lükse kaçmadan, işi üç maçta bitirme yönünde.