Sürecin erken aşamalarındaki sözlerine kulak kesilirsek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na göre muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı 83 milyonu kucaklayacak, partili olmayacak ve eğer cumhurbaşkanı seçilirse yetkilerini başbakana ve parlamentoya devredecekti. Temiz bir adam olacak, vatandaşlar arasında ayrım yapmayacak, nefsine hâkim olacaktı. ‘Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyeceğiz’ demeyecek, yolsuzluklar konusunda dikkat edecekti. Ayrıca aday olacak kişi devleti iyi bilen birisi olacaktı. Kılıçdaroğlu bu özellikleri sıraladıktan sonra Millet İttifakı'nın onay vermesi halinde Cumhurbaşkanı adayı olacağını söylüyordu. Demek ki saydığı bu özellik ve kabiliyetlerin aynada gördüğü profille birebir uyuştuğu konusunda hiçbir tereddüttü yoktu.

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın Cumhurbaşkanı adaylarının "Uluslararası karar vericilerin işaret edeceği biri” olacağı yönündeki sözleri muhalefetin ağzının tadını kaçıran bir ‘dış güçler’ göndermesi barındırsa da Kılıçdaroğlu’nun verdiği tarife uygun düşmediği söylenemezdi. Neticede muhalefet ittifakının başında, “Türkiye’de kimsenin can ve mal güvenliği yok” gibi kışkırtıcı sözlerle Türkiye’yi her fırsatta yabancı ülkelere şikayet eden, yabancı büyükelçilerle Türkiye projeksiyonu oluşturma toplantıları düzenleyen, en önemlisi de ABD Başkanı tarafından “Onları destekleyeceğiz” sözüne muhatap olmuş bir Kemal Kılıçdaroğlu vardı.

Ama Kılıçdaroğlu’nun bu aday tarifinden sonra köprünün altından çok sular aktı.

İP’in Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendirirken "Kazanamama ihtimali olan birinin uygun olmayacağını söyleyeceğiz, sonuç odaklı düşüneceğiz" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun üzeri İP tarafından kazanamayacak aday olarak çarpılanmıştı. İP Genel Başkanı Meral Akşener’in CHP’nin İstanbul ve Ankara belediye başkanlarından birisini aday gösterme isteği biliniyordu. Akşener bu iddialara doğruluk kazandıran sözlerini “Sayın Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterdiği halde biz hayır demeyiz” şeklinde kurdu.

Meral Akşener muhalefet cenahının dallanıp budaklanan adaylık tarifini biraz daha sınırlandırarak Finlandiya Cumhurbaşkanı gibi adını bile bilmediğiniz derleyici toparlayıcı bir aday çıkaracaklarını söyledi. Akşener iki belediye başkanı üzerinde ısrarcı olduğuna göre Finlandiya Cumhurbaşkanı gibi adını sanını bilmediğimiz aday bu isimlerden hangisi olabilirdi? Ekrem İmamoğlu olamazdı… Çünkü onun adı hem “tatilci Ekrem”e çıkmıştı hem de ünü sadece Türkiye çapında değil Yunanistan’a kadar yayılmış bir isimdi. Mansur Yavaş Ankara’ya hizmet getirme noktasında adı sanı duyulmayan birisi olduğu için Finlandiya Cumhurbaşkanı tarifine çok uygun düşüyordu. Ancak onun da karşısında kendi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aşılmaz bir kale gibi dikiliyordu.

6’lı yapının kendi sahasında top dolaştırma çaresizliğini cezaevinde sinir krizi geçirerek takip eden terör hükümlüsü Selahattin Demirtaş “Ben muhalefetin ortak adayı olsam cezaevinden bile seçim kazanırım” diyerek muhalefetin beceriksizliğinin altını çiziyor ve kendi adını gündemin arasına sıkıştırmaya çalışıyordu. Aslında destekçisi de yok değildi. Sonraları başka bir sebepten istifasını veren CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu “Keşke Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanı olsa” sözleriyle ittifakın aday listesine kendi gönül penceresinden bir katkı sunmak istemişti.

Beyanlar beyanları, istekler istekleri kovaladı. Avrupa Birliği’ndeki dönem başkanlığının sürekli el değiştirmesi gibi Türkiye muhalefetinin müstakbel Cumhurbaşkanı adayı da dönem dönem farklı isimlerin ön plana çıktığı bir turlamayla elden ele gezip durdu. Aday tarifi yeniden yapılarak zamana ve zemine uygun olarak güncellendi. Şurası belli oldu ki ortak bir adayları yoktu. Biliyorsunuz görgü şahitlerinin anlatımlarına göre oluşturulan robot resim uygulaması vardır. Aday belirleyememe hastalığına kapılan muhalefete kendi beyanlarından yola çıkarak yardımcı olalım dediğimizde ortaya ülkeyi yönetecek bir Cumhurbaşkanı profilinden ziyade garabet bir ucube çıkıyor.

Adı Maymun Yüzlü Orkide çiçeği…

Çok ender bulunan bir tür.

Maymun deseniz maymun değil, çiçek deseniz çiçek değil...