Bugünlerde sosyal medyanın yaygın konuları, yurt dışında yaşayıp “20 avro ile neler aldım neler, 100 dolar ile market alışverişi” gibi haber başlıkları ile Türkiye’nin pahalı olduğundan dem vuruyor gibi görünüp, aslında kendini üstün göstermeye çalışan, egosunu tatmin eden, belki de görevlendirilmiş tiplerin paylaşımları.

Herhangi bir Amerikan ya da Alman perakende sitesine girip (örneğin Walmart, Aldi vb.) ana kalemlerden karşılaştırmayı kendiniz de yapabilirsiniz. Pirinç, zeytinyağı, un, ne istiyorsanız karşılaştırın. Bazı kalemlerde yurt dışının katlarca pahalı olduğunu kendi gözünüzle görebilirsiniz. Bu paylaşımların tamamını izlediğinizde, mesela 20 avro kabaca 400 TL ise, 400 TL’ye çok daha fazla malı Türkiye’de alabildiğinizi de göreceksiniz. O paylaşılan videolardaki malları da toplamda daha ucuza burada alabiliyorsunuz. Üstelik Türkiye bir tarım ülkesi, çok daha taze ve kalitelisini bulabiliyorsunuz.

Ama “bir sıcak var, bunu nasıl aleve döndürürüz” gayesi, alelade muhalefet siyasetine de alet oluyor. Hadi eline 20 avro alıp şaklabanlık yapan, vatanıyla gönül bağının koptuğu besbelli insanları yabancı sayalım; peki ya burada bunu bir habermiş gibi yayınlayıp sözde habercilik yapanlara ne diyeceğiz, OdaTV, Aykırı gibi haber sitelerinin amacı nedir? Haber mi, siyaset mi?

Bu tür haberleri paylaşan vatandaşlarımızın da kendi bindikleri dalı kestiklerini vurgulamak lazım. Tüccar hariç kimse fiyat artışından memnun olmaz. Pahalılık haberleri ancak pahalılığı normalleştirir. Benzin fiyatlarının 28 liradan 20 liraya düştüğü (~%30 düşüş), Brent tipi petrol fiyatları bu yıl zirvesi olan 138 dolardan 97 dolara düştüğü (~%30 düşüş), buğday fiyatlarının küresel piyasadaki bu yıl zirvesi 1340 dolarlardan 780 dolarlara düştüğü (~%42 düşüş) ortamda yüksek fiyatları normalleştirmeye katkıda bulunmayalım.

Vatandaşın faydasına olan, ham madde ve işleme maliyetlerine temel olan girdilerdeki düşüşe göre mal fiyatlarında indirimin gerçekleşmesini talep etmektir. Bu noktada ilgili kurumlarımızın fonksiyonu da hayatidir.

Hazırlanan bu tür alevi artırmaya yönelik videolar ancak az düşünen insanları etkileyebilir. Çünkü düşünmeyi tercih eden, sorgular, araştırır, esasında bir hikâye olduğunu anlayabilir ve paylaşımı reddedebilir. Bunun aksine yapıp fiyatları normalleştirecek ve insanların kanıksamasını sağlayacak her paylaşım vatandaşın bizzat kendisinin aleyhinedir.

Son çıkan internet haber siteleri ile ilgili yasanın da haber değeri olmaksızın manipülasyon amaçlayan bu tür haberlere de bir dur diyeceğini umuyorum. İnternet ile yapılan bu bilgi kirliliği ile aktif mücadele şarttır.