2019 yılının eylül ayında seçime giden Afganistan, seçim sonuçlarını aralık ayında öğrenmiş oldu. Seçim öncesi yaşanan sorunlar, haliyle sonuçları da etkiledi. Seçim yaklaştıkça, menfaatlerin çatıştığı bir ortamda 2019 Eylül ayındaki seçimler, bir önceki seçimlerden farklı gelişmeler kaydetmiştir. Bu dönemde adayların hazırladıkları ajandaya göre ve belirledikleri çizgi ve istikamete göre hareket etmeleri gerekecektir.

Her aday kendi ekibi ile ve kendi ekibinde görmek istediği bölgesel figürlerle görüşerek seçim sürecine hazırlık yapmaya çalışmıştır. Bu gelişmelerin en önemlisi ise bölgesel figürlerin farklı cephelerde pozisyon almış olmasıdır.

 Hatta seçim öncesi bazı görüşmeler Ankara’da gerçekleşmişti. Şöyle ki Aralık 2017 yılında  eski Belh Valisi Ata Mohammad Nur, Vahdet Partisi lideri   Ustad Muhakik, eski bakan  Ahmadi  ve birçok milletvekili, General Abdurraşid Dostum’un Gölbaşı’ndaki (Ankara) evine gelip samimi pozlar verip, el sıkışarak ittifak bile  kurmuşlardı. Bu ittifakın amacı, hükümetin tek başına hareket etmesini sağlamak ve anti demokratik eylemleri engellemekti.  Fakat Dostum’un komutanlarından olan  Nizamuddin Kaysari’nin, Cumhurbaşkanı Eşref  Gani’ye karşı kullandığı sert ifadeler sebebiyle hükümet tarafından tutuklanması da tansiyonu yükseltti. Kuzey halkının sokaklara çıkmasına sebep olan bu durumun giderilmesi ve protestoların yatışması için Türkiye’de bulunan Dostum, Afganistan’a geri dönmek zorunda kalmıştır. Dolaysıyla Dostum’un protestoları sakinleştirme amacıyla Afganistan’a geri dönmesi  bir nevi  Gani ile yakınlaşma sağlamıştır. Bu gelişme aynı zamanda aralık ittifakının dağılmasına da sebep olmuştur.

Seçimler yaklaştıkça Gani ve ekibi, oy bankası durumunda olan Dostum’a yanaşarak görüşmeler gerçekleştirmiştir. Fakat Dostum’un yine cumhurbaşkanı birinci yardımcılığını istemesine karşın Gani’nin cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı teklifini reddetmesi üzerine  tekrar yollarını ayırmışlardır.

Dolayısıyla çok taraflı görüşmeler neticesinde ilk başta Cümbüş Milli İslami Partisi ile Cemiyet İslami Partileri arasında “Sıbat wa Hamgarayi” ( İstikrar ve Yakınlaşma) cephesi kuruldu. Daha sonra Üstat Muhakik’in de (Vahdet Partisi) katılmasıyla cephe güçlendi.

Nihayetinde, tüm zorluklara rağmen 14 adayın arasında 28 Eylül’de halk cumhurbaşkanını seçmek için sandıklara gitmiştir. İki ayı aşan tartışmalar neticesinde 22 Aralık’ta Bağımsız Seçim Komisyonu tarafından sonuçlar ilan edilmiştir. Açıklanan sonuca göre Eşref Gani, toplam oyların yüzde 50.64’ünü alarak birinci olmuştur.

Yüzde 39.52 oy alarak ikinci olan cumhurbaşkanı adayı Abdullah Abdullah başta olmak üzere birçok aday cephesinden itiraz sesleri yükselmeye devam ederken, Ata Nur gibi bazı yerli ve yabancı kişi, kurum ve kuruluşlar ise bu açıklamadan memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Bu siyasi çekişmelerim bir süre devam edeceği düşünülmektedir. Çünkü tarafların kabul etmediği ve tarafların ellerinde birbirlerine karşı yolsuzluk iddiaları dahil birçok belgelerin ve delillerin bulunduğu bir seçimin nihai sonucunun açıklanması haliyle zorlaşmıştır.

Durumdan memnun olmayan bazı Afgan siyasilerinin düşüncelerine göre ikinci tur seçimlere gidilmesini beklemek mümkündür.