Fiziksel mesafeyi arttırdığımız bu günlerde, internet kullanımının çehresinde evde geçen vakit nedeniyle birtakım değişiklikler olmuş görünüyor. Ocak ayından bugüne sosyal medya kullanımındaki artış, telefondaki sosyal medya uygulamalarında %1-5 seviyesinde iken, bu sosyal medyaların web sitelerine bilgisayar üzerinden bağlantılarda ise %15-27 arasında. Bu istatistik bile, evde olunca sosyal medya kullanımının arttığını ve bu kullanımın telefon değil de bilgisayara kaydığını göstermiş oluyor.

Bununla beraber videolu görüşme uygulamalarında da artış var. Günlük videolu görüşme sayısında 3-10 kat artış görünüyor. Okullar dahi öğrencileriyle iletişim için videolu görüşme uygulamaları kullanmaya başladılar.

Haber sitelerinin kullanımında da iki kata kadar artış görünüyor. Video oyunları ise bu dönemin diğer kazananı. İnternet üzerinden oyun oynayan anlık kullanıcı sayısı rekorları kırılıyor.

Bu fiziksel mesafe günlerinde canınızı pek sıkmak istemem, ancak internetin kullanımındaki bu artış aynı zamanda ekran bağımlılığında da artış tehlikesi demektir. Bu risk çocuklar için daha yüksektir. Evde uzaktan çalışan anne-babalar için düşünüldüğünde, televizyon ve internet, onlar çalışırken çocukları onlardan uzak tutabilecek kurtarıcılar gibi görünse de, genç yaştaki ekran bağımlılığının sadece psikolojik değil, fiziksel sorunlara da yol açabileceğini unutmayalım. Bu nedenle günlük ekran kullanımı için özellikle çocuklara bir sınır koymak gerekiyor. Bu sınıra EBA ve benzeri ders kaynakları için ekran kullanımını da dâhil etmeliyiz.

Salgın gibi kaygı yaratıcı bir ortamda ekran kullanımının bize psikolojik olarak da iyi gelmeme ihtimali yüksektir. Vaka ve vefat sayıları ile ilgilenmemek ve akşamları saatlerce salgın tartışan programlardan da uzak durmak, eminim ki kaygı seviyemizi azaltacaktır.

Şimdi sizlere bir şey itiraf edeyim. 3 haftadır evdeyim ve hayatımda bu kadar uzun tatil dahi yapmadığım için, eşim ve çocuklarımla hiç bu kadar sürekli bir arada olmamıştım. Bu anlamda bu sürecin aile birlikteliğine etkilerini de çok önemli görüyorum.

Bugünler, özellikle de çocuklar için unutulmayacak günler olacak. Bu nedenle ekrandan uzak kalıp, çocuklarınızla kaliteli ve etkileşimli vakit geçirmeye çalışın. Örneğin, onların uğraşlarını beraber yapın, eskiden oynadığınız oyunları onlara öğretin, birlikte kitap okuyup birbirinize anlatın. Bugünlerin onların akıllarında, korku, kaygı ve endişe içinde günler yerine, hayatlarında unutamayacakları anne babalarıyla mutlu bir aradalık dönemi olmasını sağlamak hepimizin elinde.

Sağlıcakla kalın.