Ankara Sanayi Odası’nın düzenli komiteler ortak toplantısında sanayinin farkı alanlarındaki sanayicileri temsilen komite üyeleri ve meclis üyeleri bir araya geldiler.

Benim de meclis üyesi olarak katıldığım bir günlük toplantının ana konularını, sanayi teşvik uygulamaları, yeşil dönüşüm ve girişimcilik oluşturdu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in konuşmasındaki bazı başlıklar şu şekildeydi:

-Küresel gelişmelerin risk ve belirsizlikleri

-Küresel merkez bankalarının faiz artırımı, bilanço azaltma eğilimleri ve sanayiye olası etkileri

-Bölgesel savaş nedeniyle enerji, emtia ve gıda fiyatlarında dünya çapında gerçekleşen artışlar

-Rusya ile ekonomik olarak entegre AB’nin savaştan ekonomik etkilenmeleri ve AB’nin resesyon riskinin Türkiye üzerindeki olası etkileri

-Yüksek kurun herkesin borç çevrimini zorlaştırması ve dolarizasyon

Emtianın ve enerjinin pahalandığı bu dönemde yeşil sanayi ve döngüsel ekonominin de önemli hale geleceğine dikkat çekilen konuşmalarda, bankaların artık daha sürdürülebilir ve çevreye saygılı firmalara ek finansal avantajlar sunacağı düzenlemelerin yaklaştığı belirtildi.

Dünyada sürdürülebilirlik (sustainability) ve yeşil temalı fonlar bir süredir var. Bu fonlar, silahlanma, alkol, tütün, kumar, kömürle enerji üretimi ve benzeri konuları asla yatırım yapmıyor; iş alanlarını sürdürülebilirlik ve yeşil temalarına göre seçmiş, bununla beraber, çevreye, insana, kadına, çocuğa saygılı üretim süreçleri benimsemiş, sıfır karbon hedefleyen şirketlere yatırım yapıyor. Önemli büyüklükte özel ve kamu fonu vergisel pozitif ayrımcılığa da tabi tutulan bu fonlar ile çevre ve yaşama değer veren şirketlere yatırımı öne çıkarıyorlar.

Zamanında yeşil sermaye daha çok muhafazakâr kesimin sahip olduğu sermayeyi ifade ederken artık yeşil ekonomi, yeşil büyüme ve yeşil finansman kavramları, çevre ve insanların refahını artıracak kaynaklar ve ekonomi ile ilişkili tanımlar haline geldi.

Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası’nın ortaklaşa düzenlediği “Eko İklim: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı” da üretici ve tacirlerin yeşil ekonomiye verdiği önemi gösteriyor. Etkinlik 30-31 Mart 2022 tarihlerinde Ankara Congressium’da Karbon Nötr” olarak 4.000 m²’lik alanda gerçekleştirilecek. Zirve kapsamında; ekonomi ve iklim değişikliği temalı Fuar ve İklim Müzesi kurulacak, ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer aldığı 20’yi aşkın oturum, B2B görüşmeleri, sertifikalı eğitim programları, eğitimler, çalıştaylar gerçekleştirilecek; konserler, dinletiler ve mini şovlar sahnelenecek. İnternet üzerinde kayıt yaptırılarak bu oturumlara ilgi duyanlar katılabilir. Sanayiciler açısından da “yeşil” teması konular çerçevesindeki yeni işler (örneğin elektrikli araçlar), sanayinin yeşil dönüşümü ve birçok başlık masaya yatırılacak.

Meslek komiteleri ortak toplantısının bir diğer çıktısı da devlet teşvikleri konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili genel müdürünün yaptığı sunumdu. Elektronik başvuru imkânı ile hızlanan süreçleri, salgın öncesi yıllara göre iki katına çıkan başvuru ve teşvik belgesi adetlerini, teşvik türleri ve bölgelerini anlatan sunum umut vericiydi. ASO üyesi sanayicilerin de yoğunlukla yararlandığı teşvik sistemi ile son birkaç yıldaki birçok yatırımın da tamamlanmaya başlaması ile daha önceden dış bağımlılık olan birçok başlıkta yerli üretimin gerçekleşmeye başlayacağı ifade edildi.

Ankara Sanayi Odası başarılı bir sanayi kenti haline gelen Ankara’nın, sanayicilerinin ve sermayesinin günün gereklerine uygun şekilde bilgisel hazırlıklarını tamamlaması ve işlerini dönüştürmesi, bununla beraber de sermayesi ile yabancı sermayeye muhtaç kalmadan yeni işleri fonlayabilmeleri için üzerine düşeni yapmaya devam ediyor.