TASAV Türk Akademisi Vakfı’nda bir ilk: Terörün Maliyeti, Türkiye’nin Terörle Mücadelesi, Kavramlar, Örgütler, Aktörler

Türkiye bugün neden gücünün orantısında bir yerde değil? Nedir Türkiye’yi geriye çeken, iki ileri bir geri yaptıran. Aslında hepimizin bildiği malumun ilanını, TASAV Türk Akademisi’nin hazırladığı bir çalışma ortaya koyuyor.

Siyasi, sosyal, stratejik, ekonomik araştırmalar yapan bir düşünce kuruluşu olan TASAV tarafından Doç. Dr. Göktuğ Sönmez derleyiciliği, Konur Alp Koçak editörlüğünde, “Türkiye’nin Terörle Mücadelesi: Kavramlar, Örgütler ve Aktörler” başlıklı bir kitap yayınladı. Kitaptaki makalelerden bazıları şu şekilde:

  • Uluslararası Sistemde Değişim ve Terörizm
  • PKK
  • Suriye’de PKK/YPG Yapılanması ve İki Yeni Aktör: Kadınlar ve Yabancı Terörist Savaşçılar
  • IŞİD Doğuşu, Dönüşümü ve Geleceği
  • FETÖ: Bir Kült Örgütün Radikalleşme Tahkiyesi
  • Ermeni Terör Örgütü: ASALA
  • DHKP-C n El Kaide n Terörün Finansmanı ve Maliyeti: Türkiye Örneği
  • Sosyal Medya, Propaganda ve Terörizm
  • Yabancı Terörist Savaşçılar
  • Dünyada Öne Çıkan Terörle Mücadele Yöntemleri ve Türkiye’nin Tecrübesi

 

Göktuğ Sönmez, Ragıp Kutay Karaca, Müge Yüce, Mehmet Bora Sanyürek, Cemil Doğaç İpek, Gökçen Yılmazlı, Bilgay Duman, Sercan Çalışkan, Hilmi Demir, Kürşat Korkmaz, Mehmet Şahin, Selim Öztürk, Şerife Akıncı, Ahmet Cülük, Aytekin Cantekin, Çağatay Balcı, Süreyya Erdoğan ve MHP Genel Başkan Yardımcısı/TASAV Başkanı İsmail Faruk Aksu tarafından yazılan makaleler, Türkiye’nin on yıllardır uğraştığı terör örgütlerine, arkasındaki aktörlere ve terörün ülkemize etkisine kapsamlı bir bakış sunuyor.

Benim en dikkatimi çeken, Şerife Akıncı tarafından yazılan, Türkiye’de terörün yıllar için ülkemize verdiği zararın analiz edildiği makale oldu. Alanında ilklerden olan çalışmaya göre; kaçakçılıktan 740 milyar dolar, savunma harcamalarından 158.5 milyar dolar, yaralanma ve ölümlerden 124.2 milyar dolar, doğrudan yabancı yatırım kaybı olarak da 698.1 milyar dolar olmak üzere toplam 1.91 trilyon dolarlık bir maliyet hesabı yapılmış.

Üstelik bu maliyet hesabında yeni inşa ve rehabilitasyon maliyetleri; fırsat maliyetleri, yani “anti-teröre değil de, sabit yatırımlara, eğitime, sağlığa daha fazla yatırım yapmış olsaydı bu yatırımlar ne gelirler sağlayabilirdi” diye bakıldığında edinilecek gelirler; bu giderlerin karşılığı olan dış borç giderleri; FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonominin uğradığı darbeler gibi maliyetleri de eklediğimizde bu hesap edilen rakamın birkaç katına dahi ulaşabilecek bir maliyetten bahsediyoruz.

Mart 2021 itibarıyla Türkiye’nin net dış borç stokunun 262 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde Türkiye’nin net dış borcunu 7 kez ödeyebilecek bir paranın Türkiye’nin terörle mücadelesine gittiğini görelim!

Vatandaş olarak en göz önündeki sorunu görmemezlik yapmayalım. Evet, Türkiye’nin başka problemleri de olabilir, ancak bugün ekonomi dediğimizde konuyu faiz/enflasyon ilişkisiyle anlamaya çalışmaya değil; kısa vadeli problemlere kısa vadeli çözümlere değil; uzun vadeli sorunlar ve bunların çözümlerine odaklanmamız gerekir.

“Uzun vadeli terör problemini çözebilen yönetimler halkın iyiliğinedir” önermesi de yanlış olmaz. Bugün, PKK/YPG, DHKP-C, DEAŞ, FETÖ ve benzeri örgütlerin tamamıyla mücadele çabası yürütülmektedir. Bunlarla mücadele etmeyeceğini, masaya oturacağını, affedeceğini açıkça beyan eden, terörü kaynağında eritme çabalarına “orada ne işimiz var” diyen siyaset ve yönetimlerin de halkın iyiliğine olduğuna inanmıyorum. Kısa vadeli rahatlamalar vadeden, küresel emperyalizm el kitaplarının önerdiği birinci maske olan demokrasi, eşitlik ve benzeri argümanlara da kanmıyorum.

Türk Akademisi’nin çalışmasındaki bir makale dahi, milliyetçi düşünce kuruluşlarının önemini bir kez daha ortaya koyarcasına, önemli bir gerçeği su üstüne çıkarıyor. Tüm diğer nitelikli makalelerle beraber Türk Akademisi’nin bu çalışması oldukça nitelikli bir çalışma olarak TASAV kütüphanesine eklenmiş oldu.

Aslında TASAV’ın sitesinden, 2020 yılı salgın dönemini dahi çok yoğun çalışmalarla geçirdiğini anlayabiliyoruz. Trump/Biden dönemi analizleri, Türk Dış Politikası, Karabağ Zaferi, COVID-19 Salgının Küresel, Siyasi, Sosyal, Ekonomik Yansımaları gibi kapsamlı kitap çalışmaları yanında, birçok güncel konuda bilgi notu ve makaleler üretilmiş. Bu yayınların tamamının https://www.tasav.org adresinden incelenebileceğini ve istenebileceğini de özellikle belirtelim.