Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından açılan alanında bir ilk olan NFT dersinin ilk oturumu anlamlı bir şekilde Millet Kütüphanesi’nde gerçekleşti.

Birçok alanda “dijital” nasıl yer aldıysa, dijital sanat da sanat içerisinde yerini alacak. Benim “Orijinal Dijital Eserler” olarak Türkçe’de kullandığım NFT, bundan önceki problemler olan, orijinalliğini belirleme, güvenli şekilde paylaşma ve ticaret gibi konulara çözüm getiriyor.

Dersin Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından açılmış olması da güzel sanatların geleceğinin nasıl değişebileceğinin akademi tarafından da farkına varıldığının bir işareti oldu. Nasıl “yeni medya”, medyayı dönüştürüyorsa, orijinal dijital eserler de (NFT) görsel sanatlar alanlarını dönüştürecek. Bugün görsel sanat üretimlerinin önemli kısmının dijital ortamlarda yer bulduğu da düşünüldüğünde bu adımın ne kadar doğru olduğu anlaşılabilir.

Nasıl geçmişte çizim masalarında kara kalem ile çizim yapan mimarlar, bundan 20 yıl önce hızlanan bir dönüşüm ile CAD programlarını kullanarak mimari tasarımları yapmaya devam ettilerse, bugünün görsel tasarımcıları, çizerleri de, bir çizim tableti ile ya da hatta dokunmatik teknolojisi sayesinde genel kullanım tabletleri ile çizimlerini yapabiliyorlar. Çizimlerin çok hassas olmadığını da düşünmeyin, aynı kalem çizimi kadar incelikle çalışılmış çizimler ortaya çıkıyor.

Dünyanın herhangi bir yerine iş yapan dijital sanatçılar için yaptıkları işin ilk kendileri tarafından yapıldığını ispat etmeleri de onlar için bir iş güvencesi. Üstelik orijinal dijital eserler teknolojisinin verdiği güven ile eserler dijital pazarlarda kıymetini bulabiliyor, ödemeler güvenli şekilde gerçekleşebiliyor.

Bir ilk olarak Ankara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Buğra Ayan tarafından verilecek dersin ilk saatine katılan Dijital Dönüşüm Ofisi başkanı Dr. Ali Taha Koç da DDO’nin konuya yakınlığını gösterdi.

Ankara Üniversitesi rektörü Sayın Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın konuşmasındaki ifadesine göre yalnızca 1 saat 16 dakikada ders öğrenci kapasitesi dolan ders büyük talep görmüş. Dersin büyük talep görmesi umut verici. Gençler nerede olmaları gerektiğini biliyorlar.