GZFT tanımı Güçlü Yönler, Zayıf yönler, Fırsatlar, Tehditler’in sırayla kısaltması olan, İngilizcede de SWOT olarak tanımlanan bir terim. Özetle herhangi bir proje, şirket, varlık, ülke, aklınıza ne gelirse bunu analiz ederken ismindeki yönlerini tanımladığınız bir analiz yöntemi.

Durumu çok iyi bir şekilde ortaya koyması nedeniyle aynı zamanda geliştirilebilecek yönler ile ilgili de bir yön çiziyor bu analiz yöntemi.

Nasıl mı? Güçlü yönleri daha da geliştirerek, zayıflıkları ortadan kaldırarak, tehditlere karşı savunmalar kurarak, riskleri azaltarak, fırsatları da erken fark edip faydalı hale dönüştürerek. Akıntıya kapılmadan, bir ülkeyi, projeyi, şirketi yönetmek için hiç eskimeyen bir analiz yöntemi.

Bu analiz yöntemini kendinize uygulamak da mümkün. Kendinizi tanımak olarak da anlayabileceğiniz bu çalışma ile öncelikle güçlü yönlerinizi 2x2’lik bir karenin sol üst alanına yazın. Uzmanlıklarınız neler, kişisel yumuşak yetenekleriniz neler, bağlantılarınız mı güçlü, güç veren kaynaklarınız neler, sizi diğerlerinden farklı kılan nedir, başkaları sizi ne anlamda güçlü görür?

Ardından kendinize dürüst bir şekilde zayıf yönlerinizi sağ üst kareye yazın. İşiniz için eksik nitelikleriniz var mı, bilginiz yeterli mi, sizi aşağı çeken zaaflarınız var mı, kendinize güvenmediğiniz alanlar neler, kendinizin de hiç sevmediğiniz özellikleriniz neler, başkaları sizin neden zayıf görür?

Ardından hayatınız, ekonominiz, işiniz ve benzeri konularla ilgili görebildiğiniz tüm fırsatları sol alt kareye, tehditleri de sağ alt kareye yazın. İş alanınız mı eskiyor, işinizi tehdit eden bir gelişme mi var, yeni bir gelişim alanı mı var, bunların hepsini değerlendirip fırsatlar ve tehditler hanelerine ayrı ayrı yazın.

Örneğin içten yanmalı motor tamircisi için elektrikli araç motorları önemli bir tehdit, elektrikli araç motorları ile ilgili eğitimler ise önemli bir fırsat olabilir. Ya da insanlarla iletişimde zorlanan bir asosyal bir birey için bu bir zayıf yön iken, aynı bireyin geriden bakarak konuları analiz yeteneği önemli bir güçlü yön olabilir.

Kendiniz tanımak, kendinizi içeriden gözlemlemek, öz değerlendirme yapmak olarak niteleyebileceğiniz kişisel GZFT analizi ile resminizi yukarıdan görebildiniz.

Bu sadece bir örnek, bu şekilde tüm GZFT tanımlamanızı yaptıktan sonra eylemlerinizi ve bunun sonundaki hedefleri belirleyin. Mesela şu tehdidi ortadan kaldırmak için şu aksiyonları alacağım dediğiniz, o tehdit bir risk olarak, artık yönetiliyor demektir. Güçlü yönlerinizi öne çıkaracağınız yeni bir iş, sizi daha başarılı, mutlu ve çok kazanan hâle getirebilir. Zayıf yönlerinizi gördünüz, bu zayıflığı ortadan kaldırmak için ne yapacaksınız, belirleyin ve uygulamaya başlayın.

Bu analizi ilerletmek için, örneğin güçlü yönleriniz ve fırsatların kesiştiği bir alan gördüğünüzde o fırsatı güçlü yönünüzle kendinize çekebilirsiniz. Ya da bir tehdidin zayıf yönleriniz ile birleşince büyük risk oluşturacağınız görüp uzak durabilirsiniz.

Bazı durumlar tehdit gibi görünen bir durumu bir fırsata çevirebilir, ya da bir zayıf yönünüzü alacağınız bir eğitim ile bir güçlü yöne dönüştürebilirsiniz.

Kendinizi tanımakla, sevmekle ve dönüştürmekle başlayacak her şey.