Hangi alanda olursa olsun tüm meslek örgütleri eğer bir ülkenin tarım politikasında etkili rol almayı istiyorlarsa mutlaka demokratik olmalı, bilime ve bilimsel yaklaşımı ön plana koymalı ve de bilimin gösterdiği ilkeler doğrultusunda ilerlemelidir. Konusunda deneyimli bilim insanlarını bünyesinde barındırmalı, tarafsız olmalı ve tarafsız kişilerce yönetilmelidir. “Ne yazık ki tarım sektöründe nefes alıp veren “Tarım mühendislerini” temsil eden meslek örgütlerinden yana yüzleri hiçbir zaman gülmemiştir.”

“TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Tarımsal Öğrenimin 176. Yıl Dönümü” nedeniyle bir etkinlik yaptı. Bu etkinlik, odanın varlığına dair hafızaların tazelenmesine sebep oldu. Dolayısıyla akla gelen sorular, sorular…

Bu etkinlik neden online yapıldı? Seçim döneminde bir günde neredeyse bin kişiye tıka basa odada oy kullandıranlar, büyük bir mekânda üyelerinin de katıldığı bir etkinlik yapamazlar mıydı? Ziraat fakültesinin etkinliğine yüz yüze katılıp konuşma yapıyorsunuz, kendi odanızın etkinliğini neden ekranlara hapsediyorsunuz, yoksa katılımdan mı çekiniyorsunuz?

Gerçekten ZMO, tarım ve meslek odaklı neler yapıyor? Ziraat mühendislerinin işsizlik sorunu nasıl çözülür? Oda olarak binlerce işsiz ziraat mühendisleri için toplantı yapıyor musunuz? Onlara psikolojik destek veriyor musunuz? Oda olarak nasıl bir politika düşünüyorsunuz? (Devletin alım gücü haricinde özel sektör, kendi işini kurma gibi şu anda yaklaşık 20 bin ziraat mühendisi işsiz) Meslektaşlarıyla onları buluşturuyor musunuz?

ZMO’nun işsiz ziraat mühendisleri ile ilgili bir takip portalınız var mı? Yani mezun meslek bilgi sisteminiz var mı? Ziraat mühendisleri mezun oluyor, geliyor odaya kayıt oluyor siz oda olarak o kişinin işe girip girmediğini veya işten çıktığını takip edebiliyor musunuz?

İşsizlerle ilgili bir istihdam havuzunuz var mı? Size bir talep geldiğinde, şu vasıflarda bir ziraat mühendisi lazım denildiğinde oda olarak ne yapıyorsunuz? (Üniversitelerin mezun takip sistemi oluyor, odanın yaklaşık 60.000 üyesi var bir üniversiteden daha fazla sayıda) Mezun veya meslektaş mezun kayıt sistemi var mı?

Yıllar yılları kovaladı ve odanın yaptığı bahaneler içinde bahaneler bulmak...

ZMO’nun aidat haricinde bir geliri yok mu?

Odanın web sayfasını açıyorsunuz, açılışta aidatlarınızı ödeyin tehdidiyle karşılaşıyorsunuz! Eğer sadece üye aidatlarıyla ayakta kaldığınızı belirtiyorsanız, o zaman da ZMO oda mı yoksa dernek mi sorusunu akla getirtiyorsunuz. Mademki odanızın aidat haricinde geliri yok! Gelir yaratmak için neler yapıyorsunuz?

Peki o zaman 20 yıl gerisine gidelim ve soralım. 20 yıldır aidatını düzenli ödeyen bir insan “bileşik faiz” hesabıyla yaklaşık olarak 20 bin TL aidat ödemiştir. Oda olarak bu üyenizden aldığınız aidat karşılığında üyenize ne verdiniz? Dolayısıyla hesaplar konusunda şeffaf olunmalı ve 6 ayda bir gelir gider kalemleri oda sayfasında paylaşılmalı. Bu işleyiş sadece seçimden seçime olmamalı!

“Gençler bizim geleceğimiz” yalanı!

Sözlerine “Gençler bizim geleceğimiz” diye başlayan insanlara hem dikkat eder hem de nasıl bir tavır sergilediklerini takip ederim. Genelde de bu sözü kullananların, geleceği gençlere bırakmadıklarına şahit olurum. Görev süresi biter, yeniden aday olurlar, “gençler onlar için hâlâ gelecekleridir.” Emekli olurlar yine devam etmeye çalışırlar. Baktılar olmuyor, en azından yönetimde olayım derdine düşerler. “Gençler hâlâ gelecekleridir.” Bu değişmez gerçek ta ki “küçük kıyametleri kopana kadar” devam eden bir süreçtir. Öğrencilerin oda ile tanışmasını sağlayan ZMO-GENÇ diye dillerden düşürmeyenler, mademki ZMO-GENÇ var; bünyelerinde ZMO-ORTA YAŞLI ve ZMO-EMEKLİ diye grupların olmasını neden düşünmüyorlar(?) oysaki olmalıydı(!) ZMO-GENÇ diye dillerden düşürmüyorlar ama sadece sözde! İşte ispatı: 15 Ocak 2022 tarihinde ZMO’nun düzenlediği “Tarım Öğreniminin 176. Yıl Dönümü” etkinliğinde panel bölümündeki konuşma-sunum yapan gençlere(!) bir göz atalım: Prof. Dr. Cemal Taluğ (74 yaşında), Prof. Dr. Atilla Eriş (77 yaşında), Özden Güngör (71 yaşında) ve en gençleri Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu (57 yaşında) tarafından konuşma-sunum yapılıyor. Peki söyler misiniz, nerede ZMO-GENÇ?

ZMO’dan Tarım TV kanallarına (Halk TV ve Fox TV) Ödül(!)

Sürekli yazarsın, eğitimler verirsin, belgeseller çekersin, çiftçi eğitimleri yaparsın anlarız. Verilen ödüllerden Halk TV’den İrfan Değirmenci, FOX TV’den Selçuk Tepeli, bu insanlar maaşla çalışan sunucular. Tarımla ilgili yazı mı yazmışlar? Yoksa çiftçi eğitim programı mı sunmuşlar? Tarımla ilgili hangi faaliyetin içinde yer almışlar? Ülkemizde genel olarak aktif yayın yapan kuruluş sayısı “televizyon 471 adet ve radyo sayısı 943’tür.” Şimdi söyler misiniz, neden Halk TV? Neden Fox TV? Neden bir radyo kanalı yok? Radyo programı yapan birisi yok?

Söyler misiniz, bilim ödülleri için Konya, Kayseri, Erzurum, Antalya, Bursa, Eskişehir ZMO şubelerinizden kaç tane bilim insanı başvuru yaptı? ZMO şubeleriniz kaç tane bilim insanı önerisinde bulundu? Anadoluda tarımla ilgili çalışan hiç bilim insanı yok mu? Bu önerileri nasıl dikkate alıyorsunuz? Koskoca tarım camiasının ve 44 tane ziraat fakültesinin olduğu bir ülkede, bilim ödüllerine kim başvurdu? Kaç kişi başvurdu? Nasıl bir değerlendirme yapıldı?

ZMO ödül dağıtımında adalet gözetildi mi? Adil ve şeffaf olduklarına inanıyorlar mı? Sadece yönetime yakın olanlar mı tercih ediliyor? Yoksa herkesin başvuru yapabildiği bir ödül sistemleri mi var? Hem basın hem bilim hem de hizmet ödülünü aynı kişiler mi değerlendiriyor? Yoksa herkesin her ödülü değerlendirdiği bir oda mı?

Görüşü ne olursa olsun insanlar ZMO’dan ödül alabilir miyim diyebilirler mi? Bunun cevabını ben vereyim. HAYIR tabii ki… Ödül almak için ya yönetimde tanıdıklarınız olacak ya da beklenti içinde oldukları partiden olmalısınız, olmasanız da en azından beklenti içinde oldukları partiye sempati duymalısınız. Son olarak hükümet karşıtı, Tarım Bakanlığını sürekli eleştirir olmalısınız!

Son söz: ZMO’nun eleştirileri tamamen TARIM ve MESLEK ODAKLI olmalıdır. Çözümleyici olmalı ve çözüm yollarını gösterir olmalıdır. Oysaki ZMO amacından uzaklaşmıştır. Kişisel siyasi görüşlerini ZMO görüşü gibi yansıtmaya çalıştıkça ve beklenti içinde oldukları partinin arka bahçesinde koşturdukları müddetçe kamuoyunda karşılık bulamayacaklar, dolayısıyla tarım ve meslek odaklı olmayışları her zaman sorgulanacaktır.